HVEM BLIR SPURTKONGEN? Marcel Kittel (fra venstre), André Greipel, Mark Cavendish og Alexander Kristoff stiller endelig sammen på startstreken i Tour de France igjen. Det blir heftig, tror TV 2s sykkelekspert. Foto: Scanpix
HVEM BLIR SPURTKONGEN? Marcel Kittel (fra venstre), André Greipel, Mark Cavendish og Alexander Kristoff stiller endelig sammen på startstreken i Tour de France igjen. Det blir heftig, tror TV 2s sykkelekspert. Foto: Scanpix

Endelig møtes spurtkongene igjen i Tour de France: – Det blir et bikkjeslagsmål

TV 2s sykkelekspert tror spurtstjernene vil bytte på etappeseirene i årets Tour de France.

Spill Tourmanager nå!

Tour de France starter til helgen med et sedvanlig sterkt og spennende felt på startstreken.

Det er forståelig nok mye snakk om sammenlagtkampen, og om hvem som kan – om noen – snappe den gule trøyen foran Chris Froome.

Men også Tour-spurtene er ventet å bli heftige. For første gang siden 2014 vil nemlig sykkelsportens fire største spurtnavn møtes side om side igjen: Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel og ikke minst Alexander Kristoff.

Alt ligger dermed til rette for en rekke forrykende spurtkamper i juli.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad gleder seg stort.

– Det blir en heftig spurtkamp i år, og den vil handle om Kittel, Greipel, Cavendish og Kristoff. De kommer alle med solide lag bak seg, og alle har levert sterke resultater denne sesongen. Det blir veldig spennende og et skikkelig bikkjeslagsmål, sier Kaggestad til TV 2.

– Alle fire er høyst kapable til å vinne flere etapper hver, og de kommer til å bytte på seirene. Jeg blir ikke overrasket om alle fire får minst én etappeseier hver, sier han.

– Kittel kan vinne alle spurtene

Kaggestad har likevel en soleklar favoritt.

– Det er Marcel Kittel. Han blir mannen å slå i spurtene i år. Det er det ingen tvil om. Han har et strålende lag bak seg med Etixx - Quick Step, med flere erfarne tøffinger i troppen og det beste opptrekkstoget i verden. Laget hans er også avhengig av suksess i Touren, etter en dårlig klassikersesong. Så de kommer til å gi alt for at Kittel skal lykkes.

– Og Kittel virker også å være i kjempeform og har vært nesten uslåelig i enkelte spurter i år. Han kan fort vinne alle spurtene i årets Tour med riktig flyt, sier Kaggestad.

Og har et poeng. For selv om tyskeren var ute av fjorårets Tour grunnet sykdom, så herjet han i Giro d'Italia i mai med tre etappeseirer. I tillegg har han sju andre triumfer denne sesongen.

Og forrige gang Kittel deltok i Touren, så endte det med solide fire etappeseirer, inkludert den første og siste etappen.

Se og følg Tour de France direkte i vårt livesenter!

– Cavendish blir Kittels største konkurrent

Totalt står Kittel med åtte etappeseirer, og er også den yngste av spurtkanonene med sine 28 år.

– Kittel gjorde et godt valg da han forlot Giant-Alpecin og skrev under for Etixx-Quick Step foran denne sesongen. Nå har han et lag rundt seg som kun jobber for ham.

– Og det ser ut til å passe Kittel bra, for han ser rett og slett ut til å være vassere enn alle de andre for øyeblikket. Når det er sagt, så tror jeg det blir jevne spurtkamper. Selv om Kittel fort kan vinne mange etapper, så blir kampen tøff, sier Kaggestad.

Og utdyper rangeringen av de øvrige konkurrentene slik:

– Jeg tror Cavendish blir den største konkurrenten til Kittel. Han satser riktignok også på medalje i banesyklingen i OL, og hans Tour vil nok påvirkes av det. Men Cavendish er den store spurtkongen i Tour-historien med 26 etappeseirer, og han vant én etappe i fjor. Det kan han fort gjøre i år også.

– Så følger Greipel, som vi vet har et godt lag bak seg og masse erfaring. Han vant fire etapper i fjor, og virker også å være i god form i år. Jeg blir overhodet ikke overrasket om Greipel vinner to eller tre etapper i år også, selv om han er blitt 33 år, sier Kaggestad.

Bekymret for Kristoffs opptrekk

Når det gjelder Kristoff er imidlertid sykkeleksperten litt mindre optimistisk. Ikke grunnet rogalendingens dårlige form, men heller grunnet laget.

– Kristoff er absolutt blant favorittene og bør kunne vinne en etappe eller to. Normalt sett. For selv om Kristoff virker å være i god form, så virker Katusha-laget veldig skjørt. De har ikke fått opptrekkene til å fungere i vår. Det gjør meg veldig urolig og usikker, sier Kaggestad.

– De har ikke hatt mye tid til å trene og terpe på det, heller. Opptrekk handler mye om intuisjon. Det skal bare sitte. Men Katusha har ikke virket å være i nærheten på en god stund. Slik de har fremstått denne våren, så vil de ikke ha noen sjanse med å matche spurttoget til Kittel, sier Kaggestad.

– Et tomrom etter Paolini

Men den eksakte årsaken til Katushas dårlige opptrekksform er han ikke sikker på.

– Det er ikke godt å si. Men det kan virke som flere av opptrekkerne har dårlig form. Marco Haller har for eksempel skuffet stort i år. Og det er helt åpenbart at det fortsatt er et tomrom etter Luca Paolini (ble tatt for kokainbruk i fjor og fikk sparken - journ.anm.). Det er virkelig urovekkende, sier Kaggestad.

Han tror likevel Kristoff er smart nok til å rappe en seier underveis uten et tradisjonelt opptrekkstog.

– Katusha kan fint lose Kristoff inn i finalene, hvor han så kan forsøke å gå fra en av konkurrentenes hjul, sier Kaggestad.

Franske Nacer Bouhanni var for øvrig også regnet som en av spurtfavorittene i årets Tour, men Cofidis-stjernen måtte melde forfall etter et slagsmål med fulle hotellgjester.