Vil gi bort et lite stykke Norge i gave til Finland

Statsminister Erna Solberg vurderer å gi bort et lite stykke Norge, en fjelltopp, i 100-års jubileumsgave til Finland.

Nordmenn driver i disse dager lobbyvirksomhet for å flytte ørlite grann på den norske landegrensa, for å hjelpe nabolandet Finland.

Fjellet Halti deles nemlig mellom Norge og Finland, men selve toppen ligger på norsk side. Ved å flytte grensen 40 meter inn på norsk side, kan Finland få en fjelltopp som sitt høyeste punkt.

Fjellet ligger i Kåfjord kommune i Troms, og det er de som har startet kampanjen for å flytte grensa som en gave til sitt naboland.

– Det er jo bare en strek på kartet. Området er bare stein. Så dette bør vi la finnene få, sier Nils Samuelsen, kjentmann og tidligere anleggsarbeider på Halti-fjellet.

100-års jubileum

Det er formannskapet i Kåfjord som har bedt regjeringen om å vurdere å gi denne gaven til Finland i anledning 100-års jubileet til neste år. Finland vil markere jubileet i på mange måter, og ambassadør Erik Lundberg sier at jubileet er viktig for Finland.

– Om Norge vil gi bort en gave er det hyggelig, men vi legger oss ikke i hva de eventuelt vil gi bort, sier han diplomatisk til TV 2.

Statsminister Erna Solberg sier at de har henvendelsen fra Kåfjord formannskap til vurdering, men at de ikke har tatt noen avgjørelse ennå.

– Det er noen formelle utfordringer og foreløpig har jeg ikke gjort meg opp noen mening om jeg vil støtte dette. Men vi ser på saken, sier statsministeren.

– Bare gråstein

Varaordfører Ludvig Rognli i Kåfjord, sier at det er stor støtte i kommunen for å gi bort en bit av Halti. Kommunen håper at det vil tiltrekke enda flere turister hvis forslaget blir vedtatt, for de fleste finner går nemlig opp fjellet fra norsk side.

– Vi synes det er er veldig bra at regjeringen vil vurdere dette, sier Rognli.

Også kjentmann Samuelsen er ikke i tvil om at en slik gave vil være positivt for begge parter.

– Vi har råd til å gi dem en topp med gråstein, sier han.

Finland markerer sitt 100-års jubileum i hele 2017. Selve nasjonaldagen er 6 desember. Innen den tid må regjeringen ha bestemt seg.