Mulla Krekar og advokat Brynjar Meling under et av fenglingsmøtene i Oslo tingrett. FOTO: Heiko Junge/NTB scanpix
Mulla Krekar og advokat Brynjar Meling under et av fenglingsmøtene i Oslo tingrett. FOTO: Heiko Junge/NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Krekar kan utleveres til Italia

Oslo tingrett slår fast at mulla Krekar kan utleveres til Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste fikk rettens medhold i at mulla Krekar og en 42 år gammel iraker bosatt i Norge kan utleveres til Italia.

Avgjørelsen fra Oslo tingrett kom tidligere i dag.

– Vi konstaterer at retten har foretatt en grundig vurdering, og kommet til at vilkårene for utlevering er oppfylt. Det tar vi til etterretning, sier sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til TV 2.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har anklaget Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for passivt å lene seg på de italienske anklagene om at mullaen og irakeren skal inngå i et internasjonalt terrornettverk kalt «Rawti Shax», ofte kjent som «Rawt».

– Jeg er skuffet. Siktelsen er feil. Kjennelsen er feil, og vil bli anket, sier advokat Brynjar Meling til TV 2.

Han ønsker innsyn i et bevis han hevder PST har, men «nekter å legge fram».

Dette vektlegges
Natt til 12. november i fjor ble Krekar pågrepet, i likhet med en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

Oslo tingrett på sin side har lagt stor vekt på to kjennelser fra domstolene i Roma og Trento, står det i dagens kjennelse fra Oslo tingrett. De italienske kjennelsene for pågripelse av i alt 17 personer inneholder omfattende presentasjoner av bevismaterialet i saken. I kjennelsen heter det at en utlevering av Krekar ikke vil sette hans liv i alvorlig fare. Hensynet til en rask og fullstendig opplysning av hans sak tilsier at straffeforfølgningen må skje i Italia, heter det.

PST har romavlyttet besøksrommet til Krekar i fengselet i Kongsvinger da han sonet der.

Tingretten mener det er påfallende at Krekar ikke husker mange av de samtalene som er gjengitt i kjennelsene, og har hevdet at det har vært uttalelser som er tatt ut av sin sammenheng eller er fabrikkert.

Oslo tingrett ser ingen holdepunkter for at samtalene er fabrikkert av norsk eller italiensk politi.

PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling sa i sin prosedyre i Oslo tingrett at selv om sikkerhetstjenesten ikke sitter på hele det italienske etterforskningsmaterialet, så mener de at materialet oppfyller vilkårene for utlevering av de to.

Benekter anklagene
Krekar benekter forholdene i siktelsen, og under rettssaken sa han blant annet følgende fra vitneboksen:

– «Rawt» er verken en organisasjon eller en gruppe. Det er starten på et tankesett, som jeg diskuterer med andre. Jeg gjentar igjen, og bekrefter det som ble sagt i retten i går: «Rawt» det er kun meg, og jeg er «Rawt», sa Krekar.

Krekar forklarte også at han begynte å snakke til andre om «Rawt» fra og med 30. januar, 2015, men at det ikke er noen bevegelse eller organisasjon, selv om det er mange som støtter tankegangen.

– Bare i Storbritannia så er det 500 som støtter tankegangen til Rawt. Om noen sier «Rawt» er noe annet enn bare meg og min egen visjon, lyver de, sa han.

Frp: – God tur

Justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, omtaler kjennelsen fra Oslo tingrett som en seier for samfunnet.

– I utgangspunktet sammenfattes partiets syn på denne kjennelsen i to ord: god tur, slår Leirstein fast.

– Vi er veldig fornøyd med kjennelsen. Det viser at flere land har anklager mot denne mannen, som vi mener er en trussel for samfunnet, sier han.

Han mener Krekar vil bli sendt ut, selv etter eventuelle ankerunder.

– Han vil selvsagt anke. Han benytter seg gjerne av de menneskerettigheter han ikke vil at andre skal få. Men jeg er sikker på at han vil bli sendt ut av Norge, sier Leirstein til TV 2.