Kristoffs team har bedt ham vurdere å droppe første Tour de France-spurt

Alexander Kristoffs trener er 99 prosent sikker på at det vil ende med massevelt på første etappe. Det kan ødelegge hele Touren for de mest uheldige.

Lørdag starter sommerens vakreste eventyr på TV 2. Til forskjell fra i fjor er det ingen prolog, men en spurtetappe på første dag.

Det kommer til å ende med fall og knall, sier Alexander Kristoffs trener Stein Ørn.

– Første etappen er en spesiell etappe fordi man kjemper om trøyen på første dag. Det er en spurtetappe vi vet fra tidligere alltid har endt med store velt. Man kan risikere at de rytterne som går i velt må bryte Tour de France. Vi så det i Yorkshire med Cavendish, og det forventer vi også i år, sier Ørn.

– Det handler ikke bare om å vinne, men om å overleve, legger han til.

Stein Ørn mener avslutningen på Utah Beach er svært farlig.

– Jeg er veldig redd for den første velten. Det er 99 prosent sannsynlighet for at vi får den første velten på dag én. Vi krysser fingrene for at rytterne klarer seg, og det får vi håpe på. Det viktigste er at Alexander kommer seg gjennom første etappe uten å velte. Klarer vi å få med oss en trøye fra første etappe skal vi være sjeleglad, sier Ørn.

Spill Tourmanager - sett opp ditt lag

Teamet rundt Kristoff har bedt ham vurdere å droppe spurten på lørdag.

– Jeg synes det er en negativ tilnærming til Tour de France. Det er alltid nervøst første uken med knuffing og velt. Er du spurter, må du være vant til det. Det vil gi Kristoff selvtillit å markere sge på det første etappen og gjøre det bra, sier TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen.

Har kartlagt spurtene

Før årets Tour de France har Ørn analysert og kartlagt alle avslutningene hvor Kristoff har vinnermuligheter.

– I fjor hadde vi et problem med at vi ikke hadde presis nok informasjon. I år har vi gjort etterretning og brukt karttjenester for å se hvordan løypen ser ut og hvilke utfordringer som venter. Et av problemene i fjor var at vi hadde en etappe hvor Alexander brukte mye ressurser på bakgrunn av informasjon som ikke var korrekt. Det fikk han svi for et par dager seinere, sier han.

Kristoff er glad for den grundige jobben Ørn har gjort i forkant av årets Tour.

– Det hjelper veldig. Det høyner seiersmuligheten. Vi fikk noen overraskelser i fjor med bakker mot slutten. De overraskelsene skal vi ikke få i år, sier han til TV 2.

På første dag ligger den gule ledertrøyen i potten. Men Kristoffs opptrekkstog møter tøff motstand. Aldri har spurtfeltet i Tour de France vært sterkere.

– I år kommer Etixx med Kittel i spissen til å ta et voldsomt ansvar i spurtene. I tillegg er det fire andre lag med spurttog. Vi kommer til å få kaotiske situasjoner med stor risiko for velt. Det vil skje på første etappe. Det er mange potensielle opptrekkstog, og det er det ikke plass til alle lagene. Det skaper betingelsene for at det vil bli en velt. Hvis du har et lag som er sterkt nok til å erobre innersvingen med høy nok fart 300 meter før mål, så kan du ta det. Det har ikke Katusha nå. Kittel har plassert en litt svakere spurter foran seg. Vårt håp er at opptrekkeren til Kittel ikke er rask nok, og at vi kommer på utsiden, sier Ørn.