Kjetil (42) har vært med og reddet 2500 liv: – Jeg er ingen helt
Ingenting kunne forberede ham fullt ut på det første møtet med båtflyktningene.
– Heltedåd er noe man gjør utenom jobben, jeg får betalt for å gjøre en jobb i Middelhavet, sier politibetjenten. Han har nylig kommet hjem fra sin tredje tur på redningsskipet Siem Pilot.
TV 2 er med ham på en helt annen båt, politibåten som forsiktig passerer gjennom havnebassenget i Stavanger.
– Enorme kontraster
– Kontrastene til Middelhavet er enorme. Hjemme handler det om å forebygge ulykker, passe på at alle bruker flytevest og at ingen drikker alkohol. Mens på Middelhavet risikerer ekstremt mange mennesker livet, uten at de har noen mulighet til å påvirke situasjonen.
Sandvik var ute i lettbåtene for å redde migrantene og flyktningene fra deres egne, skrøpelige båter. Flyktningebåtene er overfulle og kantrer ekstremt lett, noe flere tragiske ulykker har vist.
– En slik fiskebåt rommer like mange som en hel bygd på Vestlandet. Det er så utrolig mange mennesker, og de har ikke en sjanse dersom båten går rundt.
– Ingen vil flyte om båten synker
Sandvik hadde lest mye om situasjonen og sett mange bilder før han dro ned første gangen. Men ingenting kunne forberede ham fullt ut på møtet med båtflyktningene.
– Det er noe helt annet når du ser alle disse menneskene i øynene, mennesker som er i akutt livsfare. Det som gjør størst inntrykk er blikkene og desperasjonen til de voksne, til alle foreldrene som forstår hvor nær drukning de er. Å bli stuet sammen i nattemørket, spesielt i gummibåtene der man sitter på havnivå. Å se bare hav rundt seg på alle kanter når dagen gryr, og vite at ingen vil flyte om båten synker.

Nyttige erfaringer
Han sitter igjen med mange inntrykk, men også mange erfaringer.
– Det er en veldig meningsfull jobb og det er en faglig utfordrende og lærerik jobb.
Nå har alle politidistriktene hatt folk ute på oppdrag i Middelhavet, i alt 115 politifolk. I tillegg kommer 85 fra forsvaret og redningsselskapet. Politiinspektør Tom Korneliussen i Kripos sier det er en stor fordel at alle distriktene nå sitter på denne erfaringen:
– Vi får gode tilbakemeldinger om at dette gir ny kunnskap som de kan ta med hjem og gjøre nytte av. Vi ser også at samarbeidet mellom forsvaret og redningsselskapet er overførbart til hjemlige forhold.
Nytt syn på livet
Sandvik har lagt til kai i havnebassenget i Stavanger. Han er tydelig på at oppdragene i Middelhavet har endret hans syn på livet.
– Vi har alle godt av å løfte blikket litt, og det er klart at de tre månedene der nede har gjort at jeg tenker mye mer over hvor heldige vi er her.