RESPEKT: Roger Federer nyter stor respekt hos Casper Ruud. Foto: AP Photo/Alastair Grant
RESPEKT: Roger Federer nyter stor respekt hos Casper Ruud. Foto: AP Photo/Alastair Grant Foto: Alastair Grant

– Jeg hadde ikke våget å vinne over ham

Men Norges største tennistalent drømmer om å spille mot Federer før sveitseren legger opp.

Se Wimbledon direkte på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo hver dag fra klokken 14.00!

Året 1998 er et spesielt år for Roger Federer. Sveitseren blir ranket som verdens beste junior. Samme år vinner han også juniorutgaven av Wimbledon. Det blir for alvor startskuddet på det mange anser som tidenes beste tenniskarriere.

Samme år skjer det også ting i Norge. Mannen som i dag er Norges største tennistalent blir født. Casper Ruud kommer til verden.

Siden den gang har mye skjedd sett med både sveitsiske og norske øyne. Ruud har lært seg å krabbe, gå og spille tennis.

Faktisk så strålende tennis at han i dag regnes som et av verdens aller største talenter. Tidligere i år var han også ranket som verdens beste junior. Akkurat slik Federer var året Ruud ble født. I mellomtiden har Federer vunnet 17. Grand Slam-titler. Nå spiller han for sin 18.

– Det hadde vært dritkult hvis han klarte å vinne en til. Federer er tidenes beste tennisspiller. Han er rå både på og utenfor banen. Jeg ser veldig opp til ham. Han er helt konge, sier Ruud på telefon fra Roehampton hvor han spiller en turnering for å varme opp til juniorutgaven av Wimbledon som starter i helgen.

– Fortjener en ny finale

Federer måtte gjennom karrierens første operasjon tidligere i år etter å ha skadet kneet. Planene om spill på den franske grusen i Roland Garros kunne han bare glemme. Nå ser ting langt bedre ut for Federer som jakter sin 8. tittel i den mest prestisjefylte turneringen.

Knuste tre racketer i sinne og tapte finalen

– Han fortjener å vinne den etter å ha vært i en del finaler uten å klare det. Mange spekulerer i om han kommer til å legge opp når eventuelt tar en ny Grand Slam-tittel. Noen mener Federer er blitt gammel, men man skal aldri avskrive ham på gress.

Tennisstjernen spiser hundemat: – Ikke døm meg!

Sveitseren har nylig fortalt at han fortsatt har gnisten som skal til for å prestere på det høyeste nivået, og at han tror på seier i alle kamper han går inn i. Likevel hersker det ingen tvil om at mannen som fyller 35 år i august i beste fall har få år igjen på helt på topp. Idet Wimbledon ble servet i gang i år var det faktisk fire år siden han vant sin forrige Grand Slam-tittel. Nettopp i Wimbledon.

Vil møte ham, men...

Her skyter han tennispartneren i senk

For Ruud er det helt motsatt: Der Federers eventyrlige karriere gradvis går mot slutten, har Ruuds reise akkurat startet. I øyeblikket er han nummer 556 i verden og ser ut til å ha få problemer med å klare årets mål om å komme inn blant de 500 beste seniorspillerne. Kanskje skyldes noe av suksessen Federer. Tanken på å ha mulighet til å spille mot den aktive tennislegenden motiverer 17-åringen. Og kanskje betyr hardt nok arbeid at Ruud rekker å møte sveitseren før han legger opp.

– Det kan kanskje være vanskelig å få til, men det hadde vært ekstremt gøy. Jeg håper på å få det til. Jeg har tatt et bilde med ham og var helt i ekstase etterpå. Hvis jeg hadde fått muligheten, så hadde jeg kanskje ikke turt å vinne over ham. Jeg har så mye respekt for ham, smiler Ruud som med sitt konkurranseinstinkt kanskje hadde vært av en annen oppfatning dersom han servet for matchen.

Se Djokovic-manøveren som imponerte både ham selv og publikum

Det er vanskelig å sammenligne tennisspilleres karriere. Den mest rettferdige formelen er etter manges oppfatning å telle antall Grand Slam-titler. Der er Federer historiens mestvinnende med 17 titler i de gjeveste turneringene. De neste på listen er gruskongen Rafael Nadal og superserver Pete Sampras med 14 triumfer hver. Men man må heller ikke glemme verdensener Djokovic med 12 titler av det mest prestisjetunge slaget.

– Man skal ikke se bort ifra at Djokovic kan ta over tronen med flest Grand Slam-titler. Det er klart det er vanskelig, for det er mange som er sultne. Jeg har vanskelig for å se at noen klarer opp mot 20 Grand Slam-titler. Da vil det aldri bli tatt igjen, sier Ruud.