VANT FREM: Jim Solbakken vant frem i sin klage til PFU. Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VANT FREM: Jim Solbakken vant frem i sin klage til PFU. Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

TV 2 felt for å utlevere Solbakken-intervju til Josimar

Fotballagenten Jim Solbakken fikk medhold i PFU i at TV 2 brøt presseetiske regler da de ga magasinet Josimar adgang til upubliserte intervjuopptak med ham.

– Vi er uenig i konklusjonen, sier nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Saken gjelder intervjuer som ble gjort i forbindelse med den omstridte overgangssaken mellom Stabæk og Vålerenga.

TV 2 benyttet ikke intervjuopptakene før i dokumentaren publisert i forrige uke, men ga fotballmagasinet Josimar adgang til opptakene tidligere, som magasinet benyttet i sin første utgave i år.

Jim Solbakken har hevdet av opplysningene i intervjuet var gitt «off the record» og ikke beregnet på publisering.

– Vi mener at det i dette tilfellet var avtalt hva som var off record og ikke. Det viser også dokumentaren som TV 2 publiserte sist uke, sier Jan Ove Årsæther om fellelsen.

– Det er en klar avgjørelse fra PFU, som styrker kildevernet i Norge. TV 2s brudd er slått hardt ned på, der redaksjonen ikke sørget for å klargjøre hva de i ettertid har ansett som et intervju. Vi håper TV 2 nå tar den nødvendige selvkritikk, så ikke andre kilder i fremtiden blir utsatt for det samme, sier advokat John Christian Elden.

– Jeg håper at TV 2 nå tar signalene fra PFU på alvor og innser at kanalens metoder i den årelange klappjakten på meg ikke er akseptable, sier Jim Solbakken.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er enig i klagerens påstand og presiserer at det er brudd på god presseskikk at TV 2 ga disse opptakene videre til Josimar. PFU understreker at upublisert materiale ikke skal utleveres, heller ikke til en annen redaksjon.

PFU vedtok deretter enstemmig en uttalelse hvor TV 2 felles for brudd på punktene 3.4, 3.5 og 3.6 i Vær varsom-plakaten, som omhandler kildevern og at upublisert materiale som hovedregel ikke skal utleveres til utenforstående.

– Årsaken til at alle kilder som hovedregel skal være åpne, er nettopp for å unngå at mediene blir brukt i et spill. Vi mener videre at PFU gjør en feil, når de hevder at også det som var avtalt å være off record ble publisert. Det ble det beviselig ikke, sier Årsæther.