Tatoveringen på «Ingrids» underarm: «Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere». Foto: Margaret Stakkestad / TV 2
Tatoveringen på «Ingrids» underarm: «Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere». Foto: Margaret Stakkestad / TV 2

Hun: – Det var en grusom voldtekt Han: – Et sjokk da jeg ble anmeldt

Den unge kvinnen (21) var sikker på at de to mennene hun anmeldte for voldtekt skulle bli dømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien til de to unge menneskene ligner – fram til et visst punkt.

Så blir de totalt forskjellige.

Mens jenta forteller om en grov voldtekt, forteller en av guttene at absolutt ingenting skjedde.

– Bevisbildet i voldtektssaker er ofte komplisert. Det er gjerne ord mot ord, kanskje er det ingen vitner og kanskje er det alkohol med i bildet, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Kripos sin voldtektsseksjon.

80 prosent av anmeldte voldtektssaker blir henlagt. I vår opprettet Kripos en egen voldtektsseksjon, hvor målet er å danne et større fagmiljø og gi råd til de ulike politidistriktene som etterforsker sakene.

Prøvde å fortrenge

Det er vanskelig å bevise voldtektssaker, og det blir vanskeligere jo lengre tid det går.

«Ingrid» forteller at hun prøvde å fortrenge det som hadde skjedd, før hun et halvt år senere brøt sammen. Da hun som 17-åring leverte inn voldtektsanmeldelsen, trodde hun de jevnaldrende guttene skulle få sin straff.

Men saken ble henlagt. Det var for få bevis.

– Hvis jeg noen gang får en venninne som opplever noe lignende, så kommer jeg ikke til å oppfordre henne til å gå til politiet. Uansett hva du prøver å gjøre riktig, så blir det ikke bra, sier hun.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har tidligere uttalt til Aftenposten at han er bekymret for voldtektsituasjonen.

– Om man ikke anmelder voldtekt, er det ikke bare en fallitterklæring for politi- og påtalemyndighet. Det er også en fallitterklæring for oss som samfunn, og for mann-kvinne-relasjonen, sier han.

Var på konsert

Det lange lyse håret blafrer forsiktig i den varme sommervinden. Ingrid (21) har på jeans, en hvit t-skjorte og et ansikt uten sminke.

Den unge kvinnen forteller at hun er nervøs før møtet med TV 2. Hun vil likevel fortelle sin historie, for hun føler seg sviktet av så mange.

Det startet som en fin sommerdag i 2012. Ingrid var 17 år gammel, og dro med venninnen på konsert.

De to jentene hadde pyntet seg, Ingrid med blomstrete topp og en dongerishorts. Hun forteller hun hadde drukket litt rusbrus, men var langt fra full.

De to venninnene kom fra hverandre, og Ingrid hadde ikke med mobilen. Hun gikk til et gatekjøkken i nærheten, hvor flere ungdommer hadde samlet seg.

Fikk skyss hjem

Ingrid ville etterhvert hjem, og det samme ville to av guttene som var der. Én av dem kjente hun igjen fra skolen.

Det var veldig barnslig, oppførselen var dum, men vi mente ikke noe med det
Han

Da en av de ansatte på gatekjøkkenet tilbød seg å kjøre dem hjem, takket Ingrid ja.

Planen var at hun skulle kjøres hjem først. Da guttene likevel ble kjørt hjem først var Ingrid ikke komfortabel med å kjøre alene videre med en fremmed sjåfør.

Guttene i bilen var fulle, og egentlig hadde hun en dårlig følelse med å gå av sammen med dem også, men hun valgte likevel det.

Han: – Vi var 16 år, alle tuller med slikt

En av guttene som ble anmeldt for voldtekt forteller til TV 2 at de kjørte hjem sammen, og at guttene tullet i bilen.

– Vi sa litt rare ting til henne, men det var ikke vondt ment, forteller mannen, som nå er i starten av 20-årene.

– Hva sa dere?

Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk lov til å gå derfra før jeg hadde ligget med dem
Hun

– Sug en slapp for en 50-lapp og slike ting. Vi var 16 år, alle tuller med slikt. Det var veldig barnslig, oppførselen var dum, men vi mente ikke noe med det, sier han.

På samme måte som Ingrid synes han det er vondt å snakke om den sommernatten i 2012, men han mener det er viktig at også hans side av saken kommer fram.

Hun: – Voldsomme smerter i underlivet

Ingrid forteller at marerittet startet da de gikk ut av bilen.

– De begynte å kaste 100- og 200-lapper på meg, og kalte meg hore. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk lov til å gå derfra før jeg hadde ligget med dem, forteller hun.

– De tok tak i meg. Jeg tenkte jeg måtte gjøre som jeg fikk beskjed om, jeg var sikker på at jeg skulle dø. En av dem holdt meg opp etter veggen, og begynte å ta på meg. Jeg stivnet helt. Klarte nesten ikke få fram et ord. Selv om jeg hadde lyst til å skrike, så klarte jeg det ikke.

Hun tok initiativ
Han

Ingrid forteller hun ble utsatt for et overgrep hvor hun ble tvunget til å utføre munnsex, hun fikk hodet dunket inn i murveggen og hun forteller at hun mistet bevisstheten.

Da hun kom til seg selv var guttene borte, men hun hadde voldsomme smerter i underlivet.

Hjemme i leiligheten gikk hun inn på badet. Alle klærne ble puttet i en plastpose og kastet.

– Jeg lurte på når jeg skulle våkne. Når marerittet var over. Jeg orket ikke ta inn over meg det som akkurat hadde skjedd, forteller hun.

Han: – Ingenting skjedde

Den unge mannen forteller en helt annen historie, og sier at ingenting skjedde.

– Hun tok initiativ, men før det i det hele tatt skjedde noe kom kompisen min og hentet meg vekk derfra, sier han til TV 2.

Det var tøffe avhør. Jeg gråt mye
Hun

Den unge mannen nekter for at han slo hodet hennes inn i veggen, og sier han ikke kjenner seg igjen i hennes historie i det hele tatt.

Også den andre gutten som ble anmeldt sier at det ikke skjedde noe.

Hun: Et halvt år i taushet

Høsten ble et mareritt for både Ingrid og de hun hadde rundt seg.

– Jeg var ganske slem mot alle, jeg ville ikke at de skulle spørre hvordan jeg hadde det. Jeg hadde det ikke noe bra, men det orket jeg ikke innrømme, forteller hun.

Fra å være med i en organisasjon mot rusmidler, begynte hun å drikke alkohol hver kveld. Storesøsteren trodde Ingrid hadde begynt med dop.

– Ingrid forandret seg totalt, vi kjente henne knapt igjen. Hver gang vi spurte om det var noe galt, ble hun så sint, forteller søsteren.

De ba meg tømme lommene, og jeg fikk håndjern på
Han

Karakterene, som hadde vært gode det første året på videregående, ble elendige etter sommeren. Ingrid forteller at hun ikke håndterte skolen lenger, og hun ble så fort sint og lei seg.

I juleferien gikk det ikke lenger. Storesøsteren forlangte å få vite hva som hadde skjedd, og Ingrid brøt helt sammen.

– Det var så mange biter som falt på plass, og det var så mange følelser, forteller søsteren.

Han: Politiet dukket opp i klasserommet

Rundt juletider tok Ingrid mot til seg og anmeldte to gutter for voldtekt. Hun måtte gjennom omfattende og ubehagelige avhør hos politiet.

– Det var tøffe avhør. Jeg gråt mye, forteller hun.

Den unge mannen forteller hvordan politiet kom inn i klasserommet og hentet ham.

– Vi gikk ned på et annet rom på skolen, hvor flere politifolk ventet. De ba meg tømme lommene, og jeg fikk håndjern på, forteller han.

Han forteller han ble satt i varetekt noen timer, og om omfattende avhør.

– Jeg føler det er så lett å ta jentas parti, men vi følte at vi ble ofrene, sier han.

8 av 10 voldtektssaker henlegges

I likhet med rundt 80 prosent av anmeldte voldtekter, endte Ingrids sak med henleggelse.

Sakene bli oftest henlagt med begrunnelse i bevisets stilling.

– Mange opplever det som ikke å bli trodd. Det kan godt være at politiet tror på det de utsatte forteller, men det finnes ikke tilstrekkelig bevis for å føre saken for retten, sier sosionom Lisa Arntzen, ved Dixi ressurssenter for voldtatte, til TV 2.

Grosberghaugen hos Kripos legger vekt på at politiet jobber for begge parter.

– Vi vil naturligvis belyse saken fra begge sider, og det er viktig at ingen blir urettmessig dømt heller, sier leder av voldtektsseksjonen, Ann Kristin Grosberghaugen.

20 prosent anmelder ett år etter

Ferske tall fra politiet viser at nesten 20 prosent av anmeldelsene kommer ett år etter at voldtekten fant sted.

– Vi understreker betydningen av å anmelde voldtekter så tidlig som mulig. Det vil øke sannsynligheten for at politiet kan sikre åstedet, og vil bidra til at viktige bevis ikke går tapt, skriver Kripos i sin rapport om voldtektssituasjonen i 2015.

Sosionom Lisa Arntzen tror ofte det er gode grunner til at folk venter med å anmelde voldtekt.

– Ofte er det traumatiske hendelser, mange føler kanskje på skam og skyldfølelser. En del klarer heller ikke å få begrep om hva man er utsatt for, sier Arntzen.