«Brexit»-krisen fortsetter: Gigantisk bank-kollaps

SKILLES: Storbritannia og EU skilles snart, og det lar seg godt merke på børsen som faller, faller og faller. Foto: NTB Scanpix.
SKILLES: Storbritannia og EU skilles snart, og det lar seg godt merke på børsen som faller, faller og faller. Foto: NTB Scanpix. Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Den britiske økonomien fortsetter nedgangen, og ringvirkningene sprer seg etter «Brexit».

Da «Brexit» var et faktum forrige fredag, kom reaksjonene raskt - og hardt - spesielt den britiske børsen har fått kjenne på konsekvensene.

Pundet har falt dramatisk, og en slags panikkangst har spredd seg i markedet. Noen mener den britiske økonomien vil snu raskt, andre mener kurven vil være langvarig.

Børsnedtur i Asia

De asiatiske markedene fortsetter å falle på den tredje handelsdagen etter at Storbritannia stemte seg ut av EU.

Pilene pekte nedover både på Europas og USAs børser mandag, og trenden fortsetter på de største børsene i Asia og Oseania.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 1,2 prosent tirsdag formiddag, mens Shanghai gikk ned 0,2 prosent og Sydney 1,3 prosent. Ved lunsjpausen var dessuten Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen 0,3 prosent i minus, etter å ha klatret 2,4 prosent mandag.

Samtidig styrket det britiske pundet seg noe mot amerikansk dollar i den asiatiske handelen. Etter å ha blitt omsatt for 1,3228 dollar i New York mandag, var prisen 1,3308 dollar tirsdag formiddag.

Bankene i Storbritannia sliter

Faktum er uansett at akkurat nå fortsetter bankene i Storbritannia å slite.

PROTESTER: Mange i Storbritannia har gått ut i gatene etter brexit for å vise sin avsky mot nei-siden, og Boris Johnson. Foto: NTB Scanpix.
PROTESTER: Mange i Storbritannia har gått ut i gatene etter brexit for å vise sin avsky mot nei-siden, og Boris Johnson. Foto: NTB Scanpix. Foto: Isabel Infantes

Den tradisjonsrike banken Royal Bank of Scotland har falt hele 25 prosent mandag.

Barclays har også falt ytterligere, og er ned 19 prosent, Lloyds har falt 6,4 prosent.

Konsekvenser verden over
Det er ikke bare i Storbritannia at de økonomiske konsekvensene er store.

Bloomberg melder at Italia vurderer å sprøyte 40 milliarder euro inn i bankene etter det store salgspresset etter at England bestemte seg for alenetid.

DN skriver at Citi nedgraderer sin anbefaling på Handelsbanken etter brexit-resultatet i Storbritannias folkeavstemning.

Hegnar.no skriver at flere norske banker også har en nedadgående kurve: Storebrand går ned 3,7 prosent, DNB faller tre prosent og Gjensidige er ned 1,3 prosent. I Sverige faller også flere store banker mellom fem og ti prosent.

Skottland vil blokkere
Samtidig råder et politisk kaos. Skottland truer med ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia. 62 prosent stemte for fortsatt medlemskap i EU.

I tillegg vil Skottland forsøke å blokkere Storbritannias utmelding av EU. Akkurat nå sitter konstitusjonelle eksperter og vurderer hva som er mulig.

– I noen papirer sies det at det skotske parlamentet har mulighet til å ikke godkjenne folkeavstemningen, men de kan igjen bli overkjørt av parlamentet i London, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder, til TV 2 og legger til:

– Her er noen konstitusjonelle spissfindigheter som rett og slett ikke er løst på det nåværende tidspunkt.

Ønsker trolldom
Den skotske lederen Nicola Sturgeon sier hennes land har gitt utvetydig beskjed om at Skottland vil fortsette å være med i EU.

I en folkeavstemning i 2014 stemte skottene mot uavhengighet, men EU-valget gir denne bevegelsen ny kraft.

Harry Potter-forfatter J.K. Rowling har lenge kjempet for at Storbritannia skal fortsette som EU-medlem. En Twitter-melding fredag morgen oppsummerer hennes syn på folkeavstemningen, og denne meldingen står like sterkt noen dager etterpå:

– Jeg tror aldri jeg har hatt et sterkere ønske om litt trolldom.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook