Kvinne siktet for kake-kasting på Solveig Horne

PST kaller hendelsen et angrep på demokratiet.

KAKEKASTING: Her får Solveig Horne en kake i hodet. Foto: Erik Brandsborg / TV2-tipser
KAKEKASTING: Her får Solveig Horne en kake i hodet. Foto: Erik Brandsborg / TV2-tipser

En britisk kvinne som er siktet for å ha kastet kake på statsråd Solveig Horne (Frp), må sitte fire uker i varetekt, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett.

Den 22 år gamle kvinnen som kastet kaken på statsråden under Oslo Pride-paraden lørdag, godtok Oslo tingretts kjennelse på stedet, etter kort å ha rådført seg med sin forsvarer, advokat Kaja de Vibe Malling.

Politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste opplyser til NRK at 22-åringen er siktet for «angrep på demokratiet».

Tingrettsdommer Per Kaare Nerdrum poengterer i dommen at det ikke endrer farevurderingen at det ble kastet en barberkremkake, Han viste blant annet til at syreangrep ikke er ukjent i norsk strafferettspraksis.

– Hvis det er viktig å kaste kremkaker på andre, må man velge andre ofre enn konge, regjeringsmedlemmer, Storting eller høyesterettsmedlemmer, leste han fra kjennelsen.

Politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NRK at kvinnen er britisk statsborger, og at hun er siktet for «angrep på demokratiet».

– Vi ser dette som et målrettet angrep mot en representant for demokratiet, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Haugabakken til TV 2.

– PST har i sitt mandat at det er vi som har ansvar for trusselen mot myndighetspersoner, derfor er det også naturlig at vi er inne i denne saken, sier Haugabakken.

Det er ikke kjent om Horne ble skadd av kakekastingen, men ut fra bilder TV 2 har sett, virker det som at det gikk greit med ministeren.

Kvinnen har ikke erkjent å ha gjort det hun er siktet for, opplyser forsvareren hennes, advokat Kaja de Vibe Malling til NRK.

(NTB/TV 2)