En mann i 40-årene får en høy og sjelden bot, etter at han ikke var tilstrekkelig hensynsfull og varsom da han var passasjer i en drosje. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
En mann i 40-årene får en høy og sjelden bot, etter at han ikke var tilstrekkelig hensynsfull og varsom da han var passasjer i en drosje. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Foto: Bjørnflaten, Thomas

Passasjer fikk 12.000 kroner i bot

Politiet: – Svært uvanlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

lDet er ikke vanlig at en passasjer får bot fra politiet, men nå har det altså skjedd.

En mann i 40-årene må nemlig punge ut med 12.000 kroner for ikke å ha vært tilstrekkelig hensynsfull og varsom da han var passasjer i en drosje i Hamarøy i Nordland, skriver Avisa Nordland.

Mannen skal flere ganger dratt rattet mot seg slik at bilen styrte mot grøfta, og ved ett tilfelle svingte bilenb mot en barnefamilie som gikk ved siden av veien.

– Dersom ikke drosjesjåføren hadde gjenvunnet kontrollen over bilen, framstår det som åpenbart at det ville ha oppstått en trafikkulykke, skriver politiadvokat Øyvind Rengård i forelegget.

Til an.no sier Rengård at det er svært uvanlig at passasjerer blir bøtelagt etter veitrafikklovens paragraf tre. Den rammer i utgangspunktet uaktsom kjøring.

– Flere år siden sist

– Men i bestemmelsen heter det at den rammer enhver. Det gjør at passasjeren også faller inn under bestemmelsen, og dermed kan vi bruke den. Og det har vi valgt å gjøre i dette tilfellet.

– Hvor ofte skjer dette?

– Det er veldig sjelden. Nå kan jeg bare snakke for meg selv, og det er flere år siden sist jeg var borti at en passasjer blir straffet for brudd på veitrafikkloven, sier Rengård.

Og for den som skulle være i tvil: Veitrafikklovens paragraf tre sier følgende:

"Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen."

Les flere bilsaker i ANs motormagasin her

18-åring mistet lappen – etter 15 minutter!