Boasson Hagen sykler Tour de France med mestertrøyen etter monsterspurt

Forsvarte NM-gullet fra 2015 med en svært imponerende langspurt.

Spill Tour de France-manager her!

Tour de France-klare Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Breen og Sondre Holst Enger stilte alle til start i årets NM-fellesstart.

Det gjorde også formsterke Vegard Stake Laengen, som torsdag ga Boasson Hagen hard kamp om tempogullet.

Søndag var Edvald Boasson Hagen nok en gang i en klasse for seg selv og parkerte konkurrentene med en råsterk langspurt.

Alexander Kristoff tok sølvet, mens bronsen gikk til Kristoffer Halvorsen.

– På slutten ble det mye støting, men jeg gikk inn med alt av krefter på den siste kilometeren, sier en godt fornøyd Boasson Hagen til TV 2 etter den imponerende langspurten.

Sterkt brudd

Årets NM-fellesstart gikk 16 ganger rundt en 11.8 kilometer lang og relativt flat sløyfe i Bodø.

Elleve ryttere fikk gå i brudd fra start, med Cannondale-rytter Kristoffer Skjerping som det største navnet i tetgruppen.

Bruddet fikk nærmere to og et halvt minutts luke til hovedfeltet, men avstanden ble raskt kuttet ned til et minutt.

Med rundt 50 kilometer igjen av NM-rittet var tetgruppen redusert til tre ryttere, nevnte Kristoffer Skjerping og de to Joker-rytterne Adrian Aas Stien og Amund Grøndahl Jansen.

Hardt kjør i hovedfeltet

Hovedfeltet hadde imidlertid god kontroll, til tross at det var en sterk tet-trio de jaktet på.

Bruddet ble i praksis kjørt inn 15 kilometer før mål, men for å unngå nye brudd valgte hovedfeltet å la Markus Hoelgaard kjøre videre alene i front, etter at han hadde kjørt seg opp til en enslig Amund Grøndahl Jansen.

Fem kilometer før mål angrep Edvald Boasson Hagen, med Kristoff, Holst Enger og Stake Laengen på halen. Sistnevnte veltet like etter angrepet og mistet dermed kontakt med tetgruppen, mens Sondre Holst Enger også ble hindret av velten.

Dermed kunne det se ut til at NM-gullet skulle avgjøres i en gigantduell mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, men de to ble kjørt inn like etter.

Boasson Hagen sterkest

Det var likevel Edvald Boasson Hagen som var sterkest. Med en rå langspurt parkerte han resten av feltet og vant NM-gullet. Dermed drar han til Tour de France med norsk mestertrøye - nok en gang.

– Det var et sinnssykt raskt løp, og jeg hadde ikke klart dette uten Lillehammer Cykleklubb. Det de gjorde i dag var helt rått. De gjorde alt jeg ba om og kjørte som proffer, sier en takknemlig norsk mester.

– Jeg er skuffet. Vi skulle vinne i dag, men Edvald kom med et litt overraskende støt. Jeg kunne ikke tette luken, for da hadde jeg ikke hatt noe igjen å kjøre med. Jeg gamblet på at noen fra Team Joker skulle tette luken, men de var dessverre ikke sterke nok, sier en skuffet Kristoff.

Gullet var Edvald Boasson Hagens ellevte i NM og andre på tre dager, etter temposeieren torsdag. Han forsvarte dermed også gullet fra fellesstarten i 2015.