VIL HA TEXIT: President i Texas Nationalist Movement, Daniel Miller, ønsker at folket skal avgjøre om Texas skal forlate USA. Foto: TNM
VIL HA TEXIT: President i Texas Nationalist Movement, Daniel Miller, ønsker at folket skal avgjøre om Texas skal forlate USA. Foto: TNM

Texit! Nå vil folkebevegelse at Texas skal forlate USA

Folkebevegelse krever avstemning om Texas igjen skal bli en selvstendig nasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av at flertallet i Storbritannia har bestemt at landet skal forlate EU, har politikere i flere EU-land tatt til orde for egne avstemminger også der.

Nasjonalister i både Nederland og Frankrike har gått ut med krav om valg, og nå tar separatister i Texas til orde for at folket skal avgjøre om de skal melde seg ut av unionen av amerikanske stater, USA.

Den største bevegelsen, Texas Nationalist Movement (TNM), hevder de allerede har over en kvart million innbyggere i ryggen som ønsker løsrivelse fra Washington gjennom en egen avstemming; Texit.

Texas var et selvstendig land i perioden 1836 til 1845, og ville med sine 27 millioner innbyggere og en årlig økonomi på 14.241 milliarder kroner vært blant verdens ti største land – om de ikke lå under USA.

Fredag sendte bevegelsen, som har mottoet «Texas først - Texas for alltid», en formell henvendelse til guvernøren i Texas og ba om støtte til en folkeavstemning.

– Det er på høy tid at folket i Texas får avgjøre om vi skal fortsette i unionen og dens viltvoksende fødreale byråkrati. Det er alltid Washington som får siste ord uansett hva Texas vedtar, sier Daniel Miller (42), advokat og president i TNM.

Få siste nytt om Brexit her!

– Helt identisk med Brexit

Han ser store likheter med Brexit-prosessen mellom Storbritannia og EU og påpeker at Texas sender milliarder av kroner til byråkratiet i hovedstaden Washington hvert år, mens de kun får halvparten tilbake.

– Det er nesten helt identisk med Brexit. Erstatt Storbritannia med Texas, EU med USA og Brussel med Washington så ser man at argumentene er så og si identiske, sier Miller.

Var selvstendig stat

Texas tilhørte Mexico helt frem til 1836, da de erklærte seg uavhengig og ble en selvstendig stat. Ni år senere ble de innlemmet i unionen av de amerikanske stater, USA.

Nasjonalister i Texas hevder staten aldri overlot sin suverenitet til Washington da de ble med i unionen, noe de betegner som en historisk løgn.

Så sent som i 2003 ble det i lovs form i Texas påbudt at studenter daglig måtte erklære troskap til flagget til både USA og Texas.

– Vår bevegelse er myntet på at de beste til å styre Texas er folk fra Texas, i motsetning til regjeringen i Washington. Nesten alle lover og reguleringer som berører oss er skapt av byråkrater i Washington som aldri er blitt valgt, sier Miller.

– Trenger ingen godkjennelse

Under amerikansk lovgivning heter det at det er umulig for en stat å forlate unionen frivillig, uten godkjennelse fra føderale myndigheter.

– Det er en myte at Texas trenger noen godkjennelse for å gjennomføre et valg og forlate unionen. Konstitusjonen er taus om at den makten ligger hos folket i Texas, sier han.

Det kan virke som en umulig tanke for mange at en stat i USA kan komme til å ha folkeavstemning om utmeldelse, men Miller er sikker på at det kommer til å skje med Texas.

– Innbyggerne ser at det er mulig for store land å ha en sivilisert debatt om selvstendighet, og at stemmene deres blir hørt. Det samme vil skje i Texas. Det er ikke et spørsmål om hvis, men et spørsmål om når, sier Miller til australske News.

Skottland vil forbli i EU

I mellomtiden får konsekvensene av Brexit en rekke politiske følger.

Skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon sier Skottland skal ha umiddelbare samtaler med EU, med mål om å forbli i unionen.

Sturgeon sa fredag at hun ikke kan utelukke muligheten for å gjennomføre en ny folkeavstemning i Skottland der velgerne blir spurt om de ønsker uavhengighet fra resten av Storbritannia.

Én million vil ha ny folkeavstemning

Lørdag hadde over en million briter krevd en ny folkeavstemning via opprop på Parlamentets hjemmeside.

Alle slike opprop som får over 100.000 underskrifter skal vurderes for debatt i nasjonalforsamlingen.

– Det britiske folkets beslutning om å melde landet ut av EU reiser spørsmål som berører hele planeten, sier Frankrikes president François Hollande.

Han sa videre at Frankrike skal opprettholde samarbeidet med Storbritannia, særlig på temaer som migrasjon, samt militært og økonomisk samarbeid.

– EU må fornye seg

Britenes EU-nei signaliserer starten på en ny epoke, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han advarer mot at flere EU-land kan løsrive seg fra unionen.

– Problemet i dag er ikke Tyrkia, men EU selv, sier han og advarer mot at flere land kan komme til å løsrive seg fra unionen, dersom EU ikke fornyer politikken mot migranter, økende rasisme og islamofobi.

Utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Belgia og Luxembourg skal lørdag diskutere Storbritannias utmelding av EU.

– EU skal bestå. Jeg er sikker på at disse landene vil gi klar beskjed om at vi ikke tillater at noen tar fra oss Europa, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.