VELTET: Rytteren Stig Broeckx (innfeltet) var en av 19 ryttere som gikk i bakken under den dramatiske velten i Belgium Tour. Her ligger en av rytterne på bakken og får behandling av medisinsk personell etter velten. Foto: Montasje/lottosoudal.be/Twitter/@TGhiesman.
VELTET: Rytteren Stig Broeckx (innfeltet) var en av 19 ryttere som gikk i bakken under den dramatiske velten i Belgium Tour. Her ligger en av rytterne på bakken og får behandling av medisinsk personell etter velten. Foto: Montasje/lottosoudal.be/Twitter/@TGhiesman. Foto: Stian Thelen

– Dessverre reagerer ikke Stig på stimuli som lyd og bevegelse

Syklisten Stig Broeckx (26) er ikke ved bevissthet etter den stygge velten i Belgium Tour.

Lotto Soudal-rytteren Stig Broeckx skadet seg stygt og havnet i koma etter en krasj under Belgium Tour i slutten av mai.

Ulykken skjedde da to motorsykler angivelig skal ha krasjet i hverandre 65 km ut i etappen, og tatt med seg ryttere i velten. Hele 19 ryttere skal ha gått i bakken.

– Reagerer ikke på stimuli

Lørdag kom Lotto Soudal med en pressemelding angående Broeckx' situasjon. Rytteren har pådratt seg en alvorlige hjerneskade etter ulykken.

– De siste dagene har et nevrokirurgisk team på sykehuset i Genk redusert medisineringen av Stig i et forsøk på å få ham ut av koma. Dessverre reagerer ikke Stig på stimuli som lyd og bevegelse, skriver laget i pressemeldingen.

Måtte sy 97 sting etter stygg krasj: – Jeg er i live. Det er en begynnelse

Lotto Soudal mener det er for tidlig å spå om bevisstheten kan komme helt eller delvis tilbake.

– Legene bekrefter at Stig har pådratt seg alvorlige hjerneskader, i hjernestammen og i ulike hjerneregioner. Han er i en vegetativ tilstand. For øyeblikket er det vanskelig å forutsi om bevissthet kan delvis komme tilbake, forklarer laget.

– Av respekt for familien vil vi ikke gi ytterligere kommentarer.

Vanvittig velt: – Ser ut som han har venstrehånden i forhjulet

Mener UCI må ta grep

Etter denne alvorlige og dramatiske episoden, og flere andre episoder i løpet av våren, har debatten om sikkerhet for rytterne herjet. TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener UCI må ta grep.

– Når det har skjedd så mange ulykker, så er det ikke lenger tilfeldig. UCI gjør ikke jobben sin godt nok, sa Kaggestad.

– Avstanden mellom rytterne og motorsyklene er for liten. Regelverket håndheves ikke, og det bør få konsekvenser. Alle ritt som arrangeres er under UCIs paraply og deres ledelse er ikke god nok, fortsatte Kaggestad.

Allerede før episoden med Broeckx hadde spurtstjernen Marcel Kittel skrevet et flammende innlegg om ryttersikkerhet:

– Doping var sykkelsporten største problem og må fortsatt bekjempes. Men sikkerhetsproblemene er tydelige, og de bør få samme oppmerksomhet og prioriteres like mye som kampen for en ren sport. Det er ikke bare fordi liv går tapt, men også fordi det er mye som ikke er blitt tatt tak i til nå, skrev Kittel.