FLINK ELEV: Lilas Alzaeims vitnemål er imponerende. Her er hun fotografert under Teknologidagen på NTNU i 2015. FOTO: Kai T. Dragland / NTNU
FLINK ELEV: Lilas Alzaeims vitnemål er imponerende. Her er hun fotografert under Teknologidagen på NTNU i 2015. FOTO: Kai T. Dragland / NTNU

Etter tre og et halvt år i Norge fikk syriske Lilas (20) 15 seksere på vitnemålet

Da syriske Lilas Alzaeim sa hun ville studere medisin, var det mange som mente hun ikke ville klare det: – Jeg sa at det er ingenting som er umulig så lenge man vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har lyst til å studere medisin, og tror jeg kommer inn, sier Lilas Alzaeim til TV 2.

Og med 15 seksere og en samlet poengsum på 60,1 ligger hun godt over poenggrensen for opptaket til medisinstudiet i fjor.

Etter tre og et halvt år i Norge, kan den unge syreren vise frem et vitnemål som er imponerende, uansett bakgrunn.

– Hvordan fikk du det til?

20-åringen ler på telefon fra Stavanger.

– Da jeg sa at jeg ville studere medisin, var det mange som sa at jeg ikke kom til å klare det. Jeg sa at det er ingenting som er umulig så lenge man vil, sier hun på umiskjennelig siddis-dialekt. Samtidig understreker hun:

– Ingenting var lett. Jeg har jobbet hardt og når jeg skulle ha prøve, leste jeg hele dagen. I eksamenstiden satt jeg bare inne.

Innimellom har hun likevel tatt seg tid til å være med venner og jobbe som tolk ved siden av skolen.

Skjønte ikke læreren

Lilas var 16 år da hun kom til Haugesund i oktober 2012 sammen med sine foreldre og to yngre søsken.

Etter halvannet år fikk familien oppholdstillatelse i Norge og de flyttet til Stavanger. Der begynte Lilas i andre klasse på St. Svithun videregående skole. Det var ikke alltid like lett å skjønne hva læreren sa.

– Da måtte jeg spørre medelever om hjelp til å oversette, men etter en stund var det faktisk de som kom og spurte meg om hjelp, forteller hun.

Nå håper hun å kunne inspirere andre unge flyktninger.

– Alt er annerledes her, kultur, språk og tradisjon. Det er veldig mange utfordringer, men jeg har nådd målet mitt og har lyst til å være et forbilde for syriske flyktninger og være til inspirasjon for de som er redd for at de skal få det til i Norge.

– Hvorfor vil du studere akkurat medisin?

– Det er ikke sånn at fordi jeg har gode karakterer, vil jeg bli lege. Det interesserer meg og jeg har lyst til å hjelpe folk. Leger trengs overalt, i hjemlandet mitt og i Norge. Jeg har lyst til å gi noe til Norge som har gjort så mye bra for meg og familien min og jeg har lyst til å gi noe tilbake til hjemlandet mitt. Jeg er også interessert i forskning. Man trenger hele tiden nye oppfinnelser innenfor medisin.

En firer

Blant femmere og seksere, finnes én firer på Lilas vitnemål; i engelsk fra første året på videregående.

– Det første året gjorde jeg det ikke like bra. Jeg snakket ikke så godt norsk, vi bodde på mottak i Haugesund og hadde ikke fått opphold i Norge. Det var vanskelig å konsentrere seg, sier hun.

Imponert

Lilas kontaktlærer er dypt imponert over resultatene hun har oppnådd.

– Med tanke på at hun har bodd så kort tid i Norge, er dette veldig imponerende, sier lærer Knut Tjosevik (34) ved St. Svithun videregående skole til TV 2.

Han har undervist Lilas i historie og norsk og trekker spesielt frem norsk-karakteren hennes.

– Det er få elever som klarer å få en sekser i norsk. At hun får det til etter så kort tid, viser hvor dedikert hun har vært til skolearbeidet, sier han.

Selv er Lilas aller mest fornøyd med sekseren hun fikk på skriftlig eksamen i biologi.

– Biologilæreren fortalte at hun bare hadde hatt én elev tidligere som hadde klart det.