Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets Fellesforbund mener nedleggelsene vil føre til økt sentralisering og mindre politi der folk bor.

Frykter for nærpolitiet

I februar i fjor la statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) frem forslaget til nærpolitireformen. Antallet politidistrikter skulle mer enn halveres, fra dagens 27 til 12. Reformen ble vedtatt av Stortinget i fjor sommer.

Nå står den lokale organiseringen for tur og det innebærer at rundt en tredel av dagens 365 lensmannskontor og politistasjoner som skal legges ned. Antallet er ikke endelig bestemt, men Politianalysen fra 2013, en av de viktigste premissleverandørene for reformen, anbefalte at antallet tjenestesteder ble redusert til rundt 210.

– Vi frykter at vi ikke skal være til stede for publikum lenger, sier lederen i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.

Han mener nedleggelsene vil føre til økt sentralisering og mindre politi i distriktene:

– Norsk politi er myntet på tilstedeværelse. Politiet skal være en naturlig del av samfunnet. Hvis politiet trekker seg ut og samler seg i store enheter, får man et utrykningspoliti og ikke et nærpoliti. Da er reformen en fallitt.

Bekymret lensmann

På Skarnes i Sør-Odal kommune skal lensmannskontoret legges ned 1. januar 2017. Da flyttes de ansatte til Kongsvinger. Lensmann Ole Birger Nordvik er bekymret for den nye politihverdagen.

– Det er en stor endring. Vi skal jo endre oss ganske totalt. Jeg har jobbet i politet siden 1979 og har merket stor endring over mange år. Vi er jo selvfølgelig bekymret for at publikum kan miste litt tillit til oss, at vi ikke er til stede, sier han.

Lensmannen mener politiets viktigste oppgave er å være til stede i nærmiljøet.

– Det har vært en av mine styrker i hele politikarrieren, det å være ute og prate med folk. Ikke nødvendigvis for å få informasjon om straffbare forhold hele tiden, men for å slå en prat. Da får du et forhold til publikum som innbyr til tillit. Den viktigste oppgaven er å beskytte folk i et hverdagsmiljø. At folk skal føle seg trygge, at politiet skal være tilstede.

– Helt motsatt

Justisminister Anders Anundsen mener de som kritiserer nedleggelsene har misforstått:

– Premisset er helt motsatt. Grunnen til at vi må ha færre tjenestesteder er for å få et bedre politi som er nærere folk og ha flere ute der folk befinner seg.

Men når det blir færre kontorer, hvordan kan du da si at det vil bli mer politi nærmere der folk bor?

– Fordi det ikke finnes noen form for politikraft i et kontor. Et kontor er en bygning med et skilt på. Det er jo de som utgjør polititjenesten som utgjør politikraften. Og det viktigste for folk er jo at politiet kommer når de faktisk trenger dem, sier Anundsen.