Rapstjernen (29) til TV 2: – Det er vanskelig å komme ut av skapet

Silvana Imam mener samfunnet må gjøre det lettere for homofile å være seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temaet er solidaritet under Oslo Pride, som i disse dager har inntatt hovedstaden med regnbuens farger.

En av artistene som står på scenen på Spikersuppa i kveld, er Silvana Imam (29).

Rapperen, som for øvrig har det egenkomponerte kallenavnet «Sveriges superdyke», forteller til TV 2 at hun ikke var i tvil da hun ble bedt om å stille.

– Det er litt som å gå tilbake til the basics – det å tale til folk som jeg tror virkelig kjenner seg igjen i det jeg sier og kan relatere seg til det. Det er kjempebra. Jeg behøver å stå på sånne scener, jeg behøver å få min stemme hørt her. Det er et felleskap i den bevegelsen, sier hun i videoen du kan se i toppen av saken.

Mener det er vanskelig å komme ut av skapet

Selv om Imam er kjent for hardtslående og ærlige tekster uten særlig filter, innrømmer hun at det ikke var problemfritt å komme ut av skapet.

Det tok flere år før hun turte å avsløre egen legning for omverdenen.

– Det var samfunnets normer som fikk meg til å vente. Det er vanskelig å komme ut, det er ikke verdens enkleste ting. Om du ikke vokser opp i et samfunn der det er OK å være homofil, så kommer det til å bli vanskelig uansett hvordan du vrir og vender på det, sier hun, og fortsetter:

– Om du har en fantastisk familie og fantastiske venner, så er det fortsatt noe folk må gjøre hver dag, å komme ut. Jeg lengter etter den dagen der vi ikke trenger å gjøre det i det hele tatt, at man bare ser det som en selvfølge. Og dit skal vi komme.

Ble stemt fram som Årets Homo

Rapperens ærlige og tydelige holdninger har ikke bare gjort at hun har fått en stor følgerskare for musikken.

I fjor ble 29-åringen nemlig kåret til Årets Homo på Sveriges QX-galla.

– Det var utrolig stort, siden prisen ble stemt fram av folket. Så det betyr veldig mye fordi det var folkevalgt. Det føles utrolig godt ut å få oppmerksomhet for arbeidet mitt, for musikken min, og for alt jeg gjør for vår kamp. Det føles bra.

– Vi må jobbe hardere for å vise at vi finnes

Tidligere denne måneden ble 49 mennesker skutt og drept på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida.

Hendelsen preget en hel verden, og her til lands fikk eksempelvis vi se at P3-programleder Silje Nordnes (31) brøt sammen på lufta da hun snakket om angrepet.

Den svenske artisten forteller at også hennes reaksjon har vært sterk.

– Det er utrolig tragisk. Jeg er fortsatt veldig lei meg. Det er som en ny Stonewall (ekstern lenke, journ.anm.). Vi må prate om denne hendelsen som hatkriminalitet, og ikke en islamistisk terrorhandling. Det har ingenting med det å gjøre. Dette har med homofobi å gjøre. Det er viktig at vi gjør dette distinkte skillet. Det er utrolig sørgelig, det gjør at min jobb og alles jobb bare forsterkes: Vi må jobbe hardere for å vise at vi finnes.

Holdt takketale på arabisk da hun ble Årets Artist

Det er ikke bare prisen for Årets Homo som henger høyt på hylla til Silvana Imam. Tidligere i år ble hun nemlig kåret til den gjeve tittelen Årets Artist på den svenske Grammisgallaen.

Takketalen ble holdt på foreldrenes morsmål, nemlig arabisk og litauisk. At salen og seerne skjønte lite, var hele poenget.

– Mamma er fra Litauen og pappa fra Syria. Og fremfor alt, ville jeg fremme flyktningkrisen og få folk i salen til å kjenne på hvordan det føles å være flyktning og ikke forstå språket. Folk satt og lurte på «hva sier hun?». Det er sånn det føles for folk som kommer til Sverige eller Norge, eller andre steder i Europa, som prøver å finne en trygg plass. De forstår ikke hva vi sier, så vi må åpne grensene og prate med dem på en annen måte, sier 29-åringen.

Raser mot Europas reaksjoner på flyktningkrisen

Imam forteller at krigen i farens hjemland, og konsekvensene av den, har preget henne sterkt.

– Det er grusomt. Bare grusomt, jeg skammer meg. Jeg skammer meg over Sveriges nye asyllover, over Europa som dras mot en holdning som er utrolig fremmedfiendtlig og rasistisk. Men fremfor alt skammer jeg meg over at folk stemmer som de gjør. Og at politikere ikke oppfører seg som politikere. Men det er kanskje det de gjør.

Silvana Imam kjemper mot rasisme, mot homofobi og for feminisme.

Selv om det tidvis kan være vanskelige temaer å diskutere, sier 29-åringen til TV 2 at hun har få problemer med å si sin mening.

– For meg er det vanskelig å gjøre noe annet. For meg er det en selvfølgelighet å snakke om det jeg bryr meg om. Det burde være det for flere. Jeg er et menneske, jeg føler ting, jeg uttrykker ting. Nå har jeg funnet min perfekte måte å uttrykke meg på, gjennom musikken. Det forundrer meg at ikke flere artister gjør det, avslutter rapperen.