KRONEN: Juan Mata satte inn Spanias fjerde og siste mål i nedsablingen av Italia i finalen i 2012. Foto: Scanpix
KRONEN: Juan Mata satte inn Spanias fjerde og siste mål i nedsablingen av Italia i finalen i 2012. Foto: Scanpix Foto: Darko Vojinovic

Denne Italia-statistikken gir spansk EM-triumf

Fire av dem siste EM-vinnerne har slått Italia på veien til suksess.

Se Italia - Spania på TV 2 og TV 2 Sumo klokken 18.00!

Det italienske landslaget jager sin første EM-triumf siden 1968. Den gangen gikk de videre fra semifinalen på et myntkast mot Sovjetunionen, og måtte ha omkamp i finalen mot Jugoslavia.

Likevel er italienerne et symbol på suksess de siste europeiske mesterskapene. For ved hele fire av dem fem siste mesterskapene så har den eventuelle mesteren slått Italia.

Kun Hellas i 2004 slapp å møte Italia, etter som Sverige og Danmark gikk videre fra gruppespillet. Det interessante er uansett hvem som vant de to foregående mesterskapene, og hvem de nå står ovenfor.

FC EM: Löw er tilbake - her er hans nye favorittlukt

Overtro
For i åttedelsfinalen er det to kjente rivaler som møtes. Spania slo Italia ut i 2008 etter en nervepirrende straffesparkkonkurranse, og for fire år siden spilte de to uavgjort i gruppespillet før Spania smadret sine rivaler i finalen.

Tilfeldighetene har også ledet til at Spania, Italia, Kroatia og Irland alle møtte hverandre i gruppespillet for fire år siden, mens i år har Italia igjen dultet borti Irland, mens Spania og Kroatia havnet med hverandre nok en gang.

For de veldig overtroiske så er det verdt å nevne at alle resultater endte motsatt av hva de gjorde i 2012. Denne gangen slo Kroatia Spania og Irland beseiret Italia. Kanskje det i år skal stemme for Italia?

En av tingene som tyder på at de ikke slipper inn veldig mye mål. Det ble ett baklengsmål, med et b-preget lag, mot Irland i siste gruppespillskamp. Dermed står de med like mange baklengsmål etter gruppespillet i EM 2016 som de gjorde for ganske nøyaktig ti år siden.

EM kontra VM
Da vant de VM, og det eneste baklengsmålet kom i 1-1-kampen mot USA. Den gangen av Cristian Zaccaro, en spiller som var hentet inn for å være backup til Gianluca Zambrotta.

Se alt fra Copa America-dramaet: Her bommer Messi på straffe

For Spanias del så har de gått igjennom både EM i 2008 og EM i 2012 uten å tape en eneste kamp. Dog er VM også der hvor ting blir litt interessant for Vicente del Bosques menn.

De tapte nemlig i gruppespillet mot Sveits i 2010, et annet fremadstormende europeisk lag, og endte opp som mestre. I år var det Kroatia som ble deres bane i gruppespillet. Så Spania må overkomme sin tidligere historie for å kreve nok en EM-tittel.

Faktumet er uansett at å møte Italia har blitt en slags rutine på veien mot nok en spansk triumfparade i EM. Det har blitt en tradisjon, men også en plage for herrene kledd i blått.

På søndag må Spania igjen repetere historie, hvilket de har blitt så flinke på i EM-sammenheng, mens Italia står ansikt til ansikt mot oddsen. En scenario som nok passer ypperlig for et Antonio Conte-lag som har blitt dømt nord og ned.