SVAK PERIODE: Stjernespiss Robert Lewandowski har ikke funnet veien til nettmaskene i EM ennå, men kan han bli avgjørende i åttedelsfinalen mot Sveits lørdag? (AP Photo/Michael Probst).
SVAK PERIODE: Stjernespiss Robert Lewandowski har ikke funnet veien til nettmaskene i EM ennå, men kan han bli avgjørende i åttedelsfinalen mot Sveits lørdag? (AP Photo/Michael Probst). Foto: Michael Probst

– Det går nok en fanden i ham

Den polske kapteinen opplever sin verste scoringstørke på fire år.

Se Sveits - Polen på TV 2 og TV 2 Sumo klokken 15.00!

Polens superstjerne og kaptein Robert Lewandowski (27) opplever sin verste scoringstørke på hele fire år.

Spissen var i usedvanlig god form i forkant av mesterskapet, der polakken ble toppscorer i EM-kvalifiseringen med 13 nettkjenninger. Flere holdt han dermed som en av favorittene til å bli toppscorer i EM denne sommeren.

Men stjernespissen har ikke funnet veien til nettmaskene i EM-sluttspillet ennå, og er havnet i skyggen av sin yngre spissmakker Arkadiusz Milik (22). Sistnevnte scoret Polens 1-0-scoring og seiersmål i åpningskampen mot Nord-Irland.

«2 mot 1»: Tvinger Christian til å servere kvalmende tapas

Sliten Lewandowski
Polen spilte så uavgjort mot Tyskland, før de i kampen mot Ukraina igjen var tilbake på vinnersporet. Men lagets største stjerne, Lewandowski, klarte heller ikke da å gjøre det han er en av de aller beste til: Å score mål. Spissen misbrukte et par store sjanser han vanligvis pleier å omsette til mål.

– Hvorfor tror du Lewandowski har hatt et såpass svakt mesterskap?

– Jeg synes han var bra i de to første kampene. I EM kommer han litt lavere i banen, og tar mer ansvar, noen han ikke trenger i Bayern. Lewandowski har en fin aura og psyke. Han bruker ikke tid på å spre negativ energi, selv om ikke alt går på skinner for seg selv, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller.

– Han er blant spissene i Europa som har spilt flest minutter denne sesongen, og slikt merkes. Likevel er det bare marginer som gjør at han ikke setter den. I tillegg så har det å gjøre med at han blir passet ekstra godt på. Man ser spillere som Milik og Blaszczykowski skinne ved siden av, forteller Møller.

– Synes du Polen har fått spissparet sitt til å fungere, med unge Milik like bak Lewandowski?

– Brukbart. Milik har vært veldig god, og det varslet vi på forhånd. Det er en fin posisjon å være i for ham, sier TV 2s fotballekspert.

Det er kanskje ikke veldig oppsiktsvekkende i seg selv at Bayern München-angriperen ikke har scoret på fem kamper, men hvis man tar en kikk på Lewandowskis scoringsstatistikk de siste årene, er det uvanlig til å være ham.

Dette er EMs mest kreative spillere så langt

27-åringen har nemlig ikke hatt en lengre rekke kamper uten å finne veien til nettmaskene siden august/september 2012, like etter forrige EM ble spilt i Ukraina og Polen. Da gikk han seks kamper på rad uten scoring. Nå har det altså gått fem.

Polen som favoritter
Så spørs det om spissen kan ende måltørken når Sveits og Polen skal kjempe om en av kvartfinalebillettene lørdag, på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne.

FC EM: Portugal gikk videre - Ronaldo snakker endelig norsk (!) igjen

– Tross måltørken, tror du Lewandowski kan bli tungen på vektskålen i lørdagens første åttedelsfinale?

– Jeg tror han kommer til å bli det. Lewandowski har erfaring fra store kamper, og det vokser nok en fanden i voldske i han når han ikke har fått scoret ennå. Det kan vippe det i Polens favør.

– Hvem holder du som favoritt til å gå videre?

– Det kan bli utrolig jevnt, men jeg holder Polen et lite hode foran. Basert på hva de har gjort i mesterskapet, men også på hva spillerne deres kan gjøre. Sveits har kanskje ikke vært så gode som jeg trodde på forhånd. De er avhengig av at gutta foran skaper sjanser, men det har de ikke gjort så langt. Polen har sett skarpere ut, sier Simen Stamsø Møller.

Se EMs første åttedelsfinale mellom Sveits og Polen på TV 2 lørdag klokken 15!