Gazpachio - suppen for varme, late sommerdager

Spansk grønnsakssuppe som smaker fantastisk både kald og varm, og er i tillegg proppfull av vitaminer og mineraler, servert med focaccia på 1-2-3.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gazpachosuppe, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe

En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt.
Kan gjerne lages dagen før servering.
Det er ofte brød i suppen, jeg velger å lage den glutenfri og serverer brødkrutonger/brød som tilbehør.

Dette trenger du, Til 4-6 personer:

  • ca. 300 g flådde tomater (gjerne hermetiske)
  • 1-2 paprika rød, grønn, gul
  • 1/2 – 1 chili
  • 1 løk
  • 1 slangeagurk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 ts salt
  • ca. 1 dl grønnsaksbuljong
  • 1 dl olivenolje
  • Hvitvin, evt. en syrlig frisk eplemost
  • grønnsaksbuljong til passe konsistens
  • 2-3 dråper tabasco (kan sløyfes)
  • nykvernet pepper
  • 2-3 ts balsamicoeddik eller vineddik

Slik gjør du:

Del flådde tomater, paprika og løk i biter.
Slangeagurk skrelles og deles i biter.
Hvitløken finhakkes.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle.
Salt dem og la dem stå et par timer og safte seg.

Ha grønnsakene og olje i en hurtigmikser/foodprocessor og kjør/mos til en glatt masse, eller bruk en stavmikser.

Spe suppen med like deler grønnsakbuljong og eplemost/tørr hvitvin til ønsket tykkelse.

Server suppen kald med brødkrutonger som legges på toppen av suppen.

Tilbehør kan være spekeskinke eller stekt scampi/store reker/sjøkrepshaler.

Brødkrutonger:
Skjær daggammel fint brød i terninger og stek i litt olje og hvitløk.
Legg over på kjøkkenpapir og avkjøl.

Du kan også servere med fersk brød og hvitløk og urtesmør.

SUPPE: Wenche fristet med to sommerfavoritter - gazpacho og focaccia.  Foto: TV 2
SUPPE: Wenche fristet med to sommerfavoritter - gazpacho og focaccia.  Foto: TV 2

Focaccia på 1-2-3

Oppskrift tilpasset en langpanne.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 2 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og settes kjølig.

Stekes samme dag som den skal serveres.

Dette trenger du:

  • 1 l lunkent, evt. kaldt vann
  • 1 pk gjær (evt. 2 ts tørrgjær ved kaldheving)
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 2,3 l hvetemel

Slik gjør du:

Løs gjæren opp i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.

Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt.
Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.

Dekk bollen med plastfilm og sett til heving, 40-50 min.

Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet.
Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og evt. Rosmarin.

Stek på nederste rille i varm stekeovn, ved 200 grader i 20- 30 min.

Avkjøl på rist.