Ungdommer skremmes fra rusen etter besøk i Ullersmo fengsel

Tor Åge Marthinsen og Elise Linnea Eberson hjelper ungdom vekk fra rusavhengighet: – Dette er ikke skremselspropaganda, vi viser dem bare virkeligheten.

Elise Linnea Ebersons eldste sønn var bare 12 år da rusen ble det viktigste i livet. Siden den gang har hun brukt hverdagen og erfaringen sin til å hjelpe andre pårørende i samme situasjon.

– Da jeg fikk rusavhengigheten så tett på livet, ble dette en motivasjon for meg. Særlig pårørende ligger hjertet mitt nært, nettopp fordi de må ha rusavhengigheten så nært i uviss fremtid, så er det viktig at de klarer å ta vare på seg selv midt oppe i det hele, og det er en kunst, forklarer Elise Linnea.

Hun forteller hvordan hennes eget liv ble snudd på hodet – med talløse våkenetter og fysisk og psykisk utmattelse som til slutt førte til sykemelding.

«Rommet mitt»

Dette ble starten på den frivillige organisasjonen «Rommet mitt», som i første omgang besto av foredrag for pårørende. Nå har organisasjonen vokst, og tilbyr i tillegg pårørendegrupper, motivasjonssamtaler for unge og «motivasjonsturer» til Ullersmo fengsel. Det siste ble et tilskudd etter at Tor Åge, som nå også er Elise Linneas samboer, ble en del av organisasjonen.

Se hele innslaget fra God morgen Norge:

– Jeg har jobbet med dette i åtte år, som et samarbeid med Ullersmo fengsel, og tør vel si det at 10-12 unge gutter har brutt med narkotika med en gang etter en slik tur, sier han.

Det som gjør størst inntrykk på ungdommene er samtalen med de innsatte.

– De får en samtale med innsatte som soner lange dommer. Noen har kanskje voldtatt kjæresten sin, andre har slått ned mammaen sin og fått en dom på fire år, forklarer Tor Åge.

Har sonet i 20 år

Motivasjonen bak Tor Åges innsats er hans egen erfaring med rus og en stor del av livet bak murene.

– Jeg vet hva jeg snakker om. Jeg begynte som åtteåring, og nå er jeg 60 år. Jeg har vært narkoman i mange år, og 20 av disse har jeg sittet i fengsel – både i Norge og i Europa, forteller han.

De siste 12-13 årene har han viet til å hjelpe den oppvoksende generasjonene som velger å gå i hans fotspor.

– Dette er min betaling tilbake til samfunnet for all den galskapen jeg har gjort. Jeg ser det fungerer. Hadde det ikke fungert hadde jeg nok heller gått og samlet tomflasker, sier Tor Åge.

Møter den tøffe virkeligheten

I tillegg til samtalen med de innsatte blir ungdommene tatt med på en omvisning i fengselet. TV 2 fikk være med på en runde da en gruppe pårørende som skulle få se hva som kunne blitt virkeligheten for deres barn.

– Det gjorde veldig inntrykk å oppleve det så nært, men det er en del av realiteten bak murene, sier Elise Linnea.

De ungdommene som får bli med på en slik tur kan være helt ned i 14-15-årsalderen. Elise Linnea legger til at de unge i dag prøver ting tidlig, så når de først har begynt med det, så er det ikke for tidlig med en slik tur.

– Dette er realitetsorientering, det er ikke noe skremselspropaganda. Det er dette som skjer med dem som ikke følger reglene i slike sikkerhetsfengsler, forklarer Tor Åge.

Hylles av ordføreren

Ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, er svært imponert over den enorme innsatsen Elise Linnea, Tor Åge og «Rommet mitt» gjør.

– Dette er et fantastisk tiltak. De som jobber med dette fortjener all honnør. Dette tiltaket burde inn i mer ordna former, så vi burde få dette som et forsøksprosjekt i Halden, som andre kunne lære av, sier Edquist. Ordføreren har selv vært med på en tur til Ullersmo og sett hvor stort inntrykk det gjorde på ungdommene.

Tor Åge har stor tro på slike forebyggende tiltak.

– Vi står foran en ny generasjon i fare. Den oppvoksende generasjon i dag, som går i mine fotspor, det er de som vil fylle fengslene våre og psykiatriske klinikker, og det gjelder Norges barn og barnebarn. Av disse så er det veldig mange som faller utenfor, avslutter han.

Lik TV 2 på Facebook