KOMMER PÅ FINDINGS: David Guetta, Alan Walker og Kygo er blant stjernene som står på scenen under Findings-festivalen i august. Foto: NTB Scanpix
KOMMER PÅ FINDINGS: David Guetta, Alan Walker og Kygo er blant stjernene som står på scenen under Findings-festivalen i august. Foto: NTB Scanpix

Ikke én eneste kvinnelig artist på Findings-festivalen i Oslo: – Hårreisende!

Arrangøren: – Det er helt tilfeldig at det ikke er noen kvinner blant de 14 artistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år går festivalen Findings av stabelen for tredje gang på Bislett stadion. I år som tidligere, har mange av de største stjernene innen EDM, elektronisk dansemusikk, plottet inn festivalen i kalenderen.

Men det er én ting som skiller seg fra tidligere år: I år er det ikke booket en eneste kvinne.

– De burde tatt grep

Første gang festivalen ble arrangert i 2014, var svenske Caroline og Aino i Icona Pop, blant de seks fenomenene som skulle opptre. I fjor sto Gabrielle og Jesse J på lineupen.

I år er det derimot ingen.

UHELDIG: Sandeep Singh mener at arrangøene burde fått med kvinner på Findings. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UHELDIG: Sandeep Singh mener at arrangøene burde fått med kvinner på Findings. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Dette er veldig uheldig, men ikke overraskende. EDM er tradisjonelt en sjanger som er veldig mannsdominert, men det finnes flere og flere damer som driver med elektronisk musikk. Man trenger ikke å grave dypt for å finne gode, kvinnelige DJs. Det tyder på at arrangøren ikke har hatt så mye fokus på å gjøre det likestilt. Jeg synes de skulle tatt grep og sørget for mer mangfold på scenen, sier musikkanmelder i Dagbladet og Idol-dommer Sandeep Singh til TV 2.

– Flere å velge i

Selv om det kun er rundt én av ti DJs som er kvinner, mener Singh at det burde vært mulig å få med noen blant de 14 artistene som er booket inn i år.

Disse spiller på Findings

 • Adrian Lux
 • Alan Walker
 • Broiler
 • David Guetta
 • Dimitri Vegas & Like Mike
 • Kygo
 • Labrinth
 • Lemaitre
 • Loveless
 • Oliver Heldens
 • Reidar Burkenes & Louis Molinari
 • Röyksopp
 • Salvatore Ganacci
 • Seksuell

– Det er flere å velge i. Annie Mac og Maya Jane Coles hadde vært fint å få til Norge, men vi har flere lokale også. Som Pieces of Juno, og Charlotte Thorstvedt. Når man har sikre publikumtrekkere som Kygo og Alan Walker, er det lov å både leke og tenke litt, mener Singh.

– Tenk hvor fett det kunne ha vært med et DJ-sett fra Susanne Sundfør.

Musikkanmelder i Aftenposten Malin Kulseth er helt satt ut over at festivalen ikke har mer balanse.

– Det er helt utrolig at man kan gjøre den blunderen i 2016. Det er veldig bakstreversk. Vi skjønner at det ikke er så lett å få til at 50 prosent av artistene er kvinner, men hvordan har de klart å ikke få med ÉN kvinne? Da har innsatsen deres tydeligvis ikke vært bra nok, sier Kulseth.

Stiller spørsmålstegn ved troverdigheten

Også anmelder og tidligere musikkredaktør i Natt & Dag Karima Furuseth mener årets artistliste er kritikkverdig.

SYNES DET ER UTROLIG: Musikkanmelder i Aftenposten, Malin Kulseth. Her med ektemannen Lars Vaular.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SYNES DET ER UTROLIG: Musikkanmelder i Aftenposten, Malin Kulseth. Her med ektemannen Lars Vaular. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

– Jeg synes det er hårreisende at de ikke har klart å booke én eneste kvinne. Det mangler ikke på gode kvinnelige artister i EDM-segmentet, og det er åpenbart at de har budsjett til å booke store artister, ettersom både Röyksopp og Kygo står på plakaten, sier Furuseth til TV 2.

– Det virker ikke som de har gjort et iherdig forsøk på å booke kvinner, noe som får meg til å stille spørsmålstegn ved troverdigheten til Findings' bookinggruppe, mener hun.

– Må booke det som er populært

HÅRREISENDE: Karima Furuseth mener Findings burde klart bedre. Foto: Julia Kidder
HÅRREISENDE: Karima Furuseth mener Findings burde klart bedre. Foto: Julia Kidder

Martin Nielsen er head promoter i Live Nation, og han mener at det er tilfeldig at det ikke ble med noen kvinner i år.

– Vi har alltid hatt kvinner på programmet tidligere, så det er kun en tilfeldighet at vi ikke har med noen i år. Dette er en kommersiell festival, så vi booker inn det som er populært akkurat nå, sier han til TV 2.

– Har dere forsøkt å få med kvinnelige artister?

– Ja, men de vi har spurt, kunne ikke komme. Det er flere flinke kvinner vi hadde lyst til å ha med, men det passet ikke. Det er ingen tvil om at det finnes flere menn i sjangeren.

Nielsen vil ikke oppgi hvilke kvinnelige artister de har vært i kontakt med, eller hvor mange det er snakk om.

– Men hvis P3-gjengen Christine Dancke og Co vil komme og spille «Attitudeproblem», så er de mer enn velkomne, sier han.

– Holder ikke å si at det er tilfeldig

Furuseth mener at Findings-arrangørene burde gått grundigere til verks, og eventuelt gått litt utenfor EDM-sjangeren, for å få mer mangfold.

– Med Loveless og Röyksopp på plakaten, som ikke rendyrker EDM-uttrykket, betyr det at Findings har et desto større utvalg av artister de kan velge å booke. Dermed også kvinner som for eksempel tINI, Miss Kittin, Ida Engberg, Heidi eller B.traits, alle store artister innenfor EDM, mener Karima Furuseth.

– De burde enten begynt bookingen tidligere, tenkt smartere eller bredere. Dette burde de fått til, mener Malin Kulseth.