Tradisjonsrik mat til St. Hans feiringen  
- rømmegrøt servert med spekemat

Rømmegrøt er en klassiker om sommeren. Tradisjonsrik norsk kost som har blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rømmegrøt servert med spekemat og jordbær

Dette trenger du:

  • 5 dl seterrømme
  • 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • sukker og kanel

Slik gjør du:

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 min.
Rør inn halvparten av melet.
Rør kraftig så kommer smøret fram.
Skum det av.

Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.
Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri.
Kok grøten i ca. 8 min.

Salt grøten og server med smør, sukker, kanel og spekemat.
Server med spekemat tredd vekselvis på spidd sammen med jordbær eller melon.

Tips:
Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk (1-2 dl) over grøten, det hindrer snerk.
Rømmegrøt tykner når den blir stående og melken røres inn i grøten før servering.
Kok opp på nytt.

RØMMEGRØT: Rømmegrøt var de store anledningers mat i Norge før i tiden. Deilig festmat servert med spekemat og melon.  Foto: TV 2
RØMMEGRØT: Rømmegrøt var de store anledningers mat i Norge før i tiden. Deilig festmat servert med spekemat og melon.  Foto: TV 2