Island-keeperen til TV 2:  – Jeg lå på gresset og gråt som et barn

– Hadde det vært en Hollywood-film, ville den vært dårlig. Da hadde klisjeene vært for store.

Stade de France/Bergen (TV 2): I vår har Hannes Halldórsson voktet buret for Bodø/Glimt i Tippeligaen.

Onsdag fikk han sitt livs opplevelse, da Island slo Østerrike 2-1, tok andreplass i EM-gruppen og sikret seg åttedelsfinale mot England.

– Nå har vi spilt tre kamper på rad. Hver eneste kamp har vært tidenes største fotballkamp i Islandsk historie, foran 65000-80000 tilskuere. Det er litt forskjell på det og Aspmyra stadion, det kan jeg innrømme, sier Glimt-keeperen til TV 2.

 Det klikket for den islandske kommentatoren da Traustason scoret

– Gråt som et barn
Derfor var det heller ikke rart at følelsene tok overhånd etter kampslutt.

– Jeg vet ikke om det finnes et bilde av det, men jeg lå på gresset og gråt som et barn. Det var så mange følelser som bare kom ut, det er helt umulig å beskrive. Hadde det vært en Hollywood-film, ville den vært dårlig. Da hadde klisjeene vært for store. Det er en perfekt happy ending på den underdog-filmen vi opplever nå, sier Halldórsson.

– Det er helt umulig å beskrive. Hver kamp har vært mitt livs opplevelse, og det ble toppet her i kveld. Det var helt magisk da vi klarte å sette vinnermålet med det siste sparket på ballen, og få det vi alle hadde ønsket - å ta andreplassen og spille mot England, sier 32-åringen.

Takker Bodø/Glimt
At han nå har fått oppleve alt dette takker han Bodø/Glimt for. Det var nemlig lagt fra sikkert at keeperen skulle endre opp som hjemlandets sisteskanse i mesterskapet.

– Jeg hadde en skade for 6-7-måneder siden som satte EM i fare. Det var ikke sikkert jeg ville klare å komme tilbake fort nok til å bli frisk til mesterskapet. Så kom Bodø/Glimt på banen og reddet spilletid på rett tidspunkt, og jeg klarte å bli frisk. Jeg hadde en periode der det var usikkert om jeg skulle rekke det. At ting har gått sånn, at jeg ikke bare har klart å komme tilbake, men at vi har gått gjennom gruppespillet ubeseiret og vant med siste sparket på ballen, det er nesten for mye, sier Halldórsson.

– Jeg var ikke matchvinneren
En annen som hadde en stor dag var IFK Norrköpings Arnór Ingvi Traustason (23). Innbytteren scoret 2-1-målet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er så stort for Island. Det er bare å nyte det, sier 23-åringen til TV 2.

Og han vil heller ikke ta på seg æren.

– Jeg var ikke matchvinneren, det var lagprestasjonen som ga oss seieren. Men å stå foran fansen var utrolig. Det er 10000 islendinger her, og jeg hører det kommer enda flere nå. De booket flybilletter rett etter kampen, sier han.

MAGISK DAG: Aron Gunnarsson feirer med en selfie. Island-kapteinen så venner og kjente på tribunen. Foto: NTB scanpix.
MAGISK DAG: Aron Gunnarsson feirer med en selfie. Island-kapteinen så venner og kjente på tribunen. Foto: NTB scanpix. Foto: Owen Humphreys

– Jeg så vennene mine
Det er kaptein Aron Gunnarsson (27) som har ledet de islandske krigerne ute på banen.

Etter kampen ble han og lagkameratene hyllet av de islandske hordene som hadde funnet veien til Stade de France.

– Jeg så opp der og det var folk jeg kjente, det var vennene mine som var der. Det er folk jeg kjenner. Island-fansen har vært helt fantastisk, sier Gunnarsson til TV 2.

– Du ser ut som en viking og du kjemper som en viking – hvordan føler du deg?

– Som en viking. Nei da, jeg føler meg fantastisk. Det er et stort øyeblikk i karrierene våre, og det er noe vi vil ta med oss resten av livet. Målet vårt var å komme til åttedelsfinalen. Vi har kjempet hardt for det, og hardt arbeid og innsats leder til noe godt, og der er vi for øyeblikket, sier Cardiff-spilleren.

– Vi har ingenting å tape
At det nå er England som venter i neste kamp tror Gunnarsson vil sørge for enda mer entusiasme på sagaøya.

– Jeg tror det er det fansen ønsker. De ser alle Premier League-kampene, og har alltid fulgt de engelske spillerne. Vi kjenner dem, sier Gunnarsson.

De engelske spillerne vil ha et massivt press på seg når de møter den nordiske miniputten. Islendingene kan gå til kamp med lave skuldre.

– Vi har ingenting å tape. Alle hjemme støtter oss og vi har så mange folk her. Island Air og noen andre selskap må fly flere folk over til neste kamp. Vi må leve i øyeblikket og nyte atmosfæren, for vi fortjener dette, sier han.