TAKKER KAMERATEN: Morten Granhaug (t.h) er glad lagkamerat Martin Skjæraas (t.v) var på plass da det holdt på å gå galt. Foto: Anders Bakkerud Larsen/Hamar Arbeiderblad.
TAKKER KAMERATEN: Morten Granhaug (t.h) er glad lagkamerat Martin Skjæraas (t.v) var på plass da det holdt på å gå galt. Foto: Anders Bakkerud Larsen/Hamar Arbeiderblad. Foto: Anders Bakkerud Larsen

Da Morten (30) segnet om på banen ble livet hans reddet av snarrådig lagkompis

Først trodde Martin Skjæraas at lagkameraten køddet, så innså han hvor alvorlig det var.

Stillingen var 3-0 til Nordbygda over Sørskogbygda. 16 minutter var spilt i femtedivisjonsoppgjøret på Nordbygda gress mandag kveld.

Hjemmelagets nummer elleve, Morten Granhaug (30), hadde åpnet målfesten med en drømmescoring av de sjeldne. Alt så ut til å gå veien for laget som med seier ville være to poeng bak serieleder Løten 2.

Så skjedde det som ikke skulle skje. Granhaug følte seg svimmel og segnet om. 30-åringen var i ferd med å få hjertestans.

– Jeg husker jeg ble veldig svimmel og at jeg falt. Så prøvde jeg å reise meg opp igjen og sparke ballen. Da merket jeg at jeg mistet følelsen i venstrebeinet og da falt jeg igjen, forteller Granhaug til TV 2.

– Etter det er det bare bruddstykker og jeg vet stort sett bare det jeg har blitt fortalt, fortsetter han.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Trodde han spøkte

Verken Granhaug eller lagkameratene klarte helt å forstå hva som skjedde.

– Jeg skjønte ikke hva som skjedde og lurte egentlig på hva jeg drev på med selv. Jeg prøvde å sparke ballen, men bare bommet. Jeg sa til meg selv at nå driver jeg å tuller det til her. Etter det ble det svart, forklarer Granhaug.

Martin Skjæraasen var en av lagkameratene som fikk med seg situasjonen, og forteller til lokalavisen at han trodde Granhaug spøkte.

– Først så skjønte jeg ikke helt hva han drev med. Jeg trodde han drev og kødda. Det så ut som han drev med noen ablegøyer, forklarer Skjæraasen.

Da Granhaug gikk i bakken for andre gang, forstod Skjæraasen at noe alvorlig var i ferd med å skje.

– Jeg merke til at han prøvde å reise seg opp, før han falt igjen og ble liggende helt stille. Da skjønte jeg ganske raskt at det var noe alvorlig, forklarer Skjæraasen.

Lagkamerat ble redningsmann

Skjæraasen forsøkte å få kontakt med lagkameraten, som selv forteller at han ikke husker noe av situasjonen og bare vet det han er blitt fortalt i ettertid.

– Noen sier jeg snakket normalt og virket klar, men jeg husker ikke det. Jeg fikk ikke puste og til slutt så stoppet hjertet mitt å slå. Det stod tre-fire spillere rundt meg som alle forsøkte å finne pulsen min, men ingen fant noe, forteller Granhaug.

Lagkameratene forsøkte å hjelpe Granhaug og fikk lagt han over i stabilt sideleie.

– Martin tok automatisk kontroll over situasjonen og fikk først lagt meg i stabilt sideleie, men da jeg ble blå og mistet pulsen forstod han at det var krise.

En snartenkt Skjæraasen forstod at kameraten hadde fått hjertestans og iverksatte akutt førstehjelp.

– Det er veldig godt at det var en med førstehjelperfaring fra Røde Kors der. Vi har en del brannmenn på laget også, men de slet med å håndtere situasjonen da det var en venn av dem som lå der. Martin styrte showet og fortalte de andre hva de skulle gjøre, forteller Granhaug.

Etter en runde med livredning våknet Granhaug igjen, og var våken da ambulansen dukket opp for å frakte ham til Elverum sykehus. Der venter han nå på å flyttes videre til Ullevaal universitetssykehus for tester, før han skrives ut.

– Jeg håper egentlig de finner noe i testene sånn at jeg kan få vite hva det er som er galt. Jeg har vært operert for hjertesykdom før, men det har aldri vært i nærheten av så ille som dette. Det har hendt at jeg har blitt svimmel og fått høy puls, men noe slikt som dette har jeg aldri vært borti før, forteller han.

Granhaug er nå ved godt mot og synes nesten mer synd på lagkameratene som måtte overvære den dramatiske situasjonen.

– Det er nesten mer traumatisk for de som laget som fikk se dette. De som har sett det er ganske preget, og alle har besøkt meg på sykehuset. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke skal finne på noe slikt igjen, sier Granhaug.

Etterlyser bedre kursing

Nordbygdas trener Truls Jevne Hagen takker høyere makter for at Skjæraasen var til stede på den dramatiske dagen.

– Dette er ikke noe du tenker skal skje når du møter opp til fotballkamp, uansett nivå. Nå er vi så heldige at vi har en som er med i Røde Kors i troppen vår, og det var guds lykke at han var til stede, sier Jevne Hagen til den Hedmark-baserte avisen.

Nå etterlyser Jevne Hagen, som også selv spiller fotball for HamKam, bedre opplæring i førstehjelp for alle involverte i breddeidretten.

– Etter denne situasjonen, når man fikk det så tett på seg, så er det ingen tvil om at det burde være påbudt at alle klubber har minst én med førstehjelpkompetanse. I lavere divisjoner er det ikke sikkert at den som har kursingen kan være med hver gang, så da bør det kjøres et kurs for flest mulig per lag, sier Jevne Hagen.

Granhaug forteller at det nå er iverksatt tiltak for å forbedre klubbens spillere og medlemmers kunnskap rundt førstehjelp.

– Truls (Jevne Hagen, journ.anm.) har etterlyst bedre rutiner. Det er nå planlagt at vi skal droppe en trening for å ha kursing i førstehjelp i stedet. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men hvis ikke Martin hadde vært der så antar jeg at det hadde gått verre. Jeg er glad han var der, konkluderer Granhaug overfor TV 2.

PS. Nordbygda har åpnet et hjertestarterfond for å finansiere hjertestarter, kurs og førstehjelpskurs for flere involverte i idrettslaget.