NEDTSEMT: Vålerenga ble nedstemt. Det nye Jordal Amfi blir bygget med en størrelse på 11,500 kvadratmeter.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NEDTSEMT: Vålerenga ble nedstemt. Det nye Jordal Amfi blir bygget med en størrelse på 11,500 kvadratmeter.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Vålerengas Jordal-drømmer lagt i grus

Bystyret i Oslo kommune vedtok i dag at nye Jordal Amfi blir mye mindre enn hva Vålerenga ønsket.

Oslo rådhus (TV 2): Det var knyttet stor spenning til bystyremøtet i Oslo kommune onsdag.

Der skulle skjebnen til nye Jordal Amfi avgjøres, med et stort antall representanter fra klubben tilstede på galleriet i Oslo rådhus.

Ville det bli en en hall på 11,500 kvadratmeter som Vålerenga mener er et alt for dårlig alternativ, ville vedtaket bli utsatt eller ville bystyret vedta alternativet Vålerenga ønsker - et nytt Jordal Amfi på 14,000 kvadratmeter?

Flertallet i bystyret vedtok at alternativet på 11,500 blir en realitet - mot Vålerengas vilje.

– Det var en stor skuffelse. Jeg opplever at det sies ting som ikke henger på greip i det hele tatt. Jeg fryktet at dette skulle skje, og nå må vi sette i gang en prosess og dokumentere alle de feilene som er ved dette prosjektet. Jeg føler nesten at jeg er ført bak lyset, og for det må gjøres store endringer med dette prosjektet før det kan bli en perle som de sier, sier styreleder i Vålerenga Tor Helge Eikeland til TV 2.

Nå vil anbudet sendes ut allerede i starten av juli.

– Vi vil sende ut anbudet 1, juli, men med en veldig klar beskjed om at det skal være en optimaliseringsfase som skal løses i samarbeid med brukerne. Sender vi ikke ut anbudet 1. juli, vil vi ikke nå målet om at hallen skal stå ferdig til sesongen 2018/2019, sa Geir Lippestad (AP).

Det har Vålerengas styreleder ingen tro på.

– Den innflytelsen vil være minimal. Det er helt åpenbart, og det tror jeg alle som drive i byggebransen er helt klar over, mener Eikeland.

Opposisjonen støttet Vålerenga

553 millioner kroner er prislappen, men klubben selv mener at det bør være mulig å bygge en hall på nærmere 14,000 kvadratmeter til noenlunde samme pris. Med forbehold om at dette er noe markedet må vise.

Kommunen har invitert Vålerenga og Norges ishockeyforbund inn til å detaljutforme hallen sammen med Kultur-og idrettsbygg Oslo KF (KID). Opposisjonen ved Høyre, KrF, Venstre og FrP, talte for å legge stor vekt på nettopp dette og ønsket et alternativ for nye Jordal på 14,000 kvadratmeter - med en økt kostnadsramme på cirka 115 millioner kroner for å sikre at anlegget ble bygget for fremtiden.

Dette ble nedstemt.

De borgelige partiene fremmet også forslag om at "Bystyret ber byrådet sikre at brukerne av Jordal Amfi får nye og reelle muligheter til å fremme innspill til kravspesifikasjonen, og at disse underlegges en fornyet vurdering før anbudet legges ut. Hensikten er å sikre gode og brukervennlige løsninger som ivaretar kvalitetene til en god arena både for elitehockey og bredden."

Dette ble også nedstemt.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes uttalte seg lovende fra talerstolen:

– Oslo skal få en moderne og funksjonell hall, som skal styrke bydelen og hele Oslo. Vi tror 553 millioner kroner vil holde til en praktfull hall, slik Vålerenga selv har uttalt. Vi ønsker at det ikke skal låses et areal på 11, 500 kvadratmeter, og støtter at prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med brukerne, sa han.

Det ble vedtatt at kvadratmeteren ikke skal låses på 11,500 kvadratmeter, samtidig som Moxnes og Rødt støttet det sittende byrådets forslag om at hallen heller ikke skulle blir så stor som 14,000 kvadratmeter. Noe som betyr at nye Jordal sannsynligvis ikke kommer til å bli særlig større enn 11,500 i praksis.

Vålerengas drøm om en storslått hockeyhall, med mulighet for betydelige driftsinntekter og utleieinntekter, er dermed lagt i grus.

Byråden stod på sitt

Byråd for idrett- kultur og frivillighet, Rina Mariann Hansen (AP) mente derimot at deres alternativ på 11, 500 kvadratmeter er godt nok.

– Jeg registerer at de borgelige partiene mener at det kan bygges en mye større hall for de samme kostnadene, men det er ikke mulig. Vår kostnadsramme er kvalitetssikret. Jeg er stolt over at vi etter mange år med dårlig styring, skal prøve å bygge til rett pris og på rett tid. Når jeg ser hvordan de borgelige partiene opptrer her i dag syns jeg det er ganske utrolig. Vi skal bygge en flott hall, men ikke en hall for VM eller OL-spill. Vi mener at alle kravene Norges Ishockeyforbundet og bredden er ivaretatt. Jeg håper bystyret er med på å vedta vårt alternativ, bedyret Hansen.

– Det er fint at byråden er stolt, men jeg er ikke fornøyd. Når du først bygger dette, så bygger du ikke på en fireårs-periode. Du bygger det for fremtiden, sa Odd Einar Dørum (V).

Vålerenga har sendt flere brev til Finanskomitéen, der de kom med flere innsigelser og merknader til byrådets alternativ.

– Hvis de vedtar byrådets forslag, og sender forslaget ut på anbud 1. juli, så forstår vi ingenting. Hvis de ønsker at detaljutformingen skal skje i dialog med oss og forbundet kan de ikke godkjenne alternativet på 11,500 kvardratmeter. Da har vi ingen påvirkningskraft, og de vil de spille oss et ordentlig puss, sa Vålerenga styreleder Tor-Helge Eikeland til TV 2 tirsdag.

Leder av Finanskomitéen, Frode Jacobsen, viste velvilje overfor klubbens innsigelser. Samtidig som han var rundt i formuleringene.

– Endelig kommer nytt Jordal Amfi, og jeg vet at det er folk på galleriet som har ventet lenge på det. Jeg gleder meg til å ta med ungene på Jordal når bøtte nummer 27 blir hentet hjem. Vi skal bygge et anlegg som er bra for barn og unge, for eliten og som skal gledes oss alle i mange år fremover. Jeg er helt sikker på at at Vålerenga hockey og resten av byen kommer til å glede seg stort når denne hallen står ferdig, sa Jacobsen.