Stillehavsøsters - invaderer norske strender og middagstallerkner

De skarpe skjellene ødelegger badestrender, den sprer seg i rekordfart, men er likevel en delikatesse. Stillehavsøsteren kom til Norge i 2003 og har på samme måten som kongekrabben skapt hodebry for ekspertene. Wenche angriper problemskjellene med kokkekunst, og dro til Tjøme for å tilberede Stillehavsøsters på tre forskjellige måter. Havforsker Stein Mortensen er med som hjelpekokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NB! Sjekk med Mattilsynet/Matportalen om skjell fra ditt område er trygge å spise!

Rå stillehavsøsters

Dette trenger du:

  • Beregn 2-4 stk levende østers pr person
  • Sitron
  • Østerskniv

Slik gjør du:

Hold østersen med det dype skallet opp og med ”hengselen” mot deg.

Bruk en spiss østerskniv med smalt blad (ca 5 cm langt) og sett spissen inn i ”hengselen”.

Når kniven er inne, vri bladet rundt så ”hengselen” løsner.

Stikk kniven på siden av skjellet og press bladet oppover mot den flate delen samtidig som du drei den sideveis slik at lukkemuskelen snittes over.

Åpne østersen og snitt løs muskelen også i det nedre skallet.

Drypp østersen med noen dråper sitron og se at den reagerer før du heller hele innmaten i deg, rett fra skjellet.

Grillede stillehavsøsters - helt enkelt på grillen eller i glørne

Dette trenger du:

  • Stillehavsøsters
  • Sitron
  • Østerskniv

Slik gjør du:

Legg stillehavsøstersen på grillen eller i bålet i 7-8 minutter (der det er lovlig å tenne et bål!)

Ta østersene vekk fra grillen/varmen og avkjøl litt.

De skjellene som ikke har åpnet seg er lette å åpne med en østerskniv.

Spises direkte av skjellet med noen dråper sitron og noen saltflak over, eller server sammen med pasta (se egen oppskrift).

STILLEHAVSØSTERS: En av havets mange delikatesser. Foto: TV 2.
STILLEHAVSØSTERS: En av havets mange delikatesser. Foto: TV 2.

Pasta med sandskjell/hjerteskjell

Dette trenger du:

  • 300 -400 g pasta
  • 600-700 g sandskjell/hjerteskjell(blåskjell kan også brukes)
  • Ca 1 ½ dl hvitvin eller syrlig/frisk eplemost
  • 2 finhakket sjalottløk
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • hakket persille
  • Saft av ½ sitron
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Kok pasta etter anvisning på pakken, kok til ”al dente”.

Skrubb skjellene i kaldt vann.

Kok opp vinen i en kasserolle, legg i skjellene og la trekke under lokk i 5-6 min til de åpner seg.

Ta opp skjellene, kast de som ikke har åpnet seg.

Sil kraften.

Surr løken og hvitløk i oljen, hell over kraften fra skjellene.

Kok opp, tilsett skjellene, rør inn smør, hakket persille og den kokte pastaene.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper.