Jo Nesbø avslører detaljene rundt minirollen i sin egen Hollywood-film

GREFSENKOLLEN (TV 2): Jo Nesbø har en rolle på tre sekunder i den kommende Snømannen-filmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo Nesbø (56) er kjent som norsk multikunstner, men den siste tiden er det ikke bare bøkene hans som har nådd det internasjonale markedet.

For med filmatiseringen av boken hans «Snømannen», kapret forfatteren en knøttliten rolle i Hollywood-produksjonen.

På festivalen «Over Oslo» som startet tirsdag, avslørte Nesbø detaljer om sin tre sekunder lange karrière som Hollywood-skuespiller.

Hemmelighetsfull

Nesbø ville egentlig ikke snakke noe særlig om rollen i «Snømannen». Band-kollega Unni Wilhelmsen derimot, snakket gjerne om mannen hun omtaler som «gutten med gullbuksene».

– Hvordan tror du han kommer til å gjøre det i filmen?

– Vi andre later jo som ingen ting hele tiden. Men alt han tar i blir jo til gull. Jeg har jo kalt han gutten med gullbuksene lenge. Så jeg gleder meg til å se deg på film jeg Jo, sier Unni Wilhelmsen.

– Altså, jeg skal røpe at det du får se av meg på film Unni, det er tre sekunder hvor jeg holder i en bikkje og står med hettegenser, med ryggen mot kamera og ja, jeg har fortalt alle kompisene mine at jeg har spilt mot Michael Fassbender. Altså, det er tre viktige sekunder. Det er nøkkeløyeblikket i filmen...tror jeg, sier Nesbø om sin egen deltakelse i filmen.

– Du pleier jo å ha sånn igjensnørt hette og mørke briller og sånt du, så du har vel bare vært deg selv mot Fassbender, så det er jo morsomt, parerer Wilhelmsen.

Internasjonalt med Di Derre

Nylig var også bandet hvor Nesbø er vokalist og låtskriver, Di Derre, i Tsjekkia. Der spilte de på en festival i hovedstaden Praha.

Under konserten klarte bandet noe så unikt som å lære de tsjekkiske festivaldeltakerne å synge på norsk.

– Tsjekkia var interessant. Vi spilte på festival og fikk dem til å synge på norske låter. Det var rimelig kult. 300 gærne tsjekkere som hoppet opp og ned og sang «ingen sier nei», med nokså bra uttale, sier Nesbø til TV 2.

Bandet hadde ett mål for øyet med å opptre på den tsjekkiske festivalen.

– Det var et kræsj-kurs i norsk. Det var litt av poenget og målet, å dra der ifra og kunne tre tsjekkiske ord, og å ha lært fra seg tre norske ord, sier artisten og ler.

Nesbø klarte bare å lære seg ett ord. Det var et ord som høres ut som takk, men som betyr «helt greit».

Harry Hole

Grunnen til at de ble spurt om å spille i Praha, var nok egentlig ikke fordi Di Derre er så enormt kjent i utlandet. Nesbøs krim-helt har nok hatt en viktig finger med i spillet.

– Nå skal det ikke stikkes under en stol at Harry Hole er ganske populær i Tsjekkia.

– Så nå har dere fått deres internasjonale gjennombrudd?

– På den ene siden ser vi det som starten på en internasjonal karrière til Di Derre, som ingen vet hvor ender. På den andre siden, kan det være at den ender akkurat der, i Tsjekkia, sier Nesbø og legger til.

– Vi har diskutert verdensherredømme, men lagt det helt fra oss.

Stor i utlandet

Nesbø er som kjent en stor forfatter i utlandet, og bøkene hans har blitt oversatt til en rekke språk. Bandet derimot, har ingen planer om å oversette sangene sine for å få noe større internasjonalt gjennombrudd.

– Det må i så fall være en låt som heter «dakk» på Tsjekkisk, men nei, vi er for gamle til å lære noe nytt språk nå, så det får bli på norsk.

En av de andre bandmedlemmene kunne fortelle at en av grunnene til at de var i den Tsjekkiske hovedstaden var fordi Nesbø skulle signere bøker der.

Køen med folk som ønsket navnetrekket til forfatteren i boka si, strakte seg omlag seks hundre meter og rundt to hushjørner.

– Jeg tror vi alle har fått litt sånn stjernenykker etter Tsjekkia, sier Nesbø spøkefullt om konsertopplevelsen og den varme mottakelsen av Harry Hole landet.

Aktuell med ny låt

I forbindelse med festivalen på Grefsenkollen i Oslo hvor bandet spilte tirsdag kveld, hadde de laget en ny låt som hyller den norske Hovedstaden.

Det blir den første låten bandet slipper på flere år.

– Over Oslo er en nøktern saklig hyllest til Oslo. Vi kjørte hjem fra en spillejobb, og så går det opp for oss at vi har bodd lengre i Oslo enn vi har bodd noe annet sted, og at vi lengtet hjem til Oslo. Det var startskuddet til å skrive en hyllest til Oslo. Det er en hyllest som ikke er skrevet av folk som er født og oppvokst i Oslo. Vi har kun Unni som er Oslo-jente. Vi har meg som er født her, men som har hatt ungdomstiden min i Molde. Og så har vi innflyttere som det er flest av, og låten er outsidernes hyllest av Oslo, sier han om låten som hadde verdenspremiere tirsdag.

Etter å ha spilt på Over Oslo, skal bandet spille på flere festivaler i sommer-Norge.

– Vi reiser og spiller nok til at vi blir nokså gode til å spille, litt utpå sommeren, men ikke så mye at vi hater hverandre før vi drar fra hverandre, sier han til TV 2.