UTESTENGES: Russiske utøvere utestenges fra OL. Foto: AP Photo/David J. Phillip.
UTESTENGES: Russiske utøvere utestenges fra OL. Foto: AP Photo/David J. Phillip. Foto: David J. Phillip

IOC støtter IAAFs avgjørelse om å utestenge russiske utøvere

Russerne og kenyanerne må gå gjennom ytterligere tester utenlands for å kunne konkurrere i OL.

Fredag bestemt Det internasjonale friidrettsforbundet at utestengelsen av russiske friidrettsutøvere skulle opprettholdes.

Tirsdag skulle IOC ta stilling til om de ville utestenge russerne fra OL også. På forhånd hadde IOC støttet rapporten, som blant annet nordmannen Rune Andersen har vært med på å utarbeide.

På en pressekonferanse tirsdag bekreftet IOC at de støtter suspensjonen til IAAF.

Det betyr at utøverne i utgangspunket ikke vil få delta i OL i Rio, men om de går gjennom ytterligere testing utenlands kan IAAF la dem få delta i OL. Det siste gjelder også Kenya.

Dermed har IOC åpnet opp for at utøvere fra Russland og Kenya kan delta under nasjonens flagg om IAAF godkjenner det.

– Vi har hatt møte om denne saken i dag, og de beslutningene vi er kommet fram til var enstemmige. Alle parter som er involvert i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) var til stede, både representanter fra Verdens antidopingbyrå (WADA), de internasjonale særforbundene, de nasjonale olympiske komiteene og selvsagt utøverne, sa IOC-president Thomas Bach på pressekonferansen.

– Det er full enighet å jobbe for å styrke og harmonisere kampen for den rene utøver. Vi står fast på at det skal være nulltoleranse i dopingspørsmål, og vi må styrke kampen mot doping ytterligere, fortsatte Bach.

TV 2s ekspert Randi Gustad er ikke overrasket over avgjørelsen til IOC.

– Det var forventet. Det var en veldig tydelig Bach som sa det for to dager siden. Og ga klare indikasjoner på at dette ville skje. Forventet og veldig bra at de holder en sterk linje og at Bach holder det han lover, sier Gustad til TV 2.

Russerne på sin side har truet med å boikotte OL i Rio om ikke suspensjonen av russiske friidrettsutøvere blir hevet. Det skal en talsmann for den russiske regjeringen Dmitry Peskov sagt til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Men Reuters melder nå at dette ikke vil skje. Den russiske OL-sjefen sier til TASS at de ikke vil boikotte Rio-lekene. (NTB/TV 2).