I mange land er det lovpålagt med internasjonalt førerkort for utenlandske turister som ønsker å leie bil i landet de ferierer i. Dersom du ikke har dette papiret med deg, får du i verste fall ikke kjørt bil i utenlandsferien.

Internasjonalt førerkort

Et internasjonalt førerkort er en oversettelse av ditt nasjonale førerkort. I Norge kan et internasjonalt førerkort utstedes av NAF, KNA eller MA.

Man kan enten møte opp personlig hos NAF og motta førerkortet i løpet av få minutter, eller man kan bestille det på nettet eller via posten. Da tar det som regel noen få dager før du får førerkortet i posten.

Et internasjonalt førerkort koster i underkant av 300 kroner, og rabatteres dersom man er medlem av NAF eller et annet automobilforbund.

FØRERKORT PÅ BILFERIEN: Slik ser et internasjonalt førerkort ut. FOTO: Norges Automobil-Forbund.
FØRERKORT PÅ BILFERIEN: Slik ser et internasjonalt førerkort ut. FOTO: Norges Automobil-Forbund.

Merk at det internasjonale førerkortet ikke kan brukes alene, men må alltid fremvises sammen med ditt gyldige, norske førerkort.

Europa

Russland, Albania og Moldova er de landene i Europa hvor det er påkrevd med internasjonalt førerkort. I tillegg anbefales det å ha dette beviset når man skal reise til øvrige sør- og østeuropeiske land.

NAFs generelle anbefaling er at man har internasjonalt førerkort med én gang man skal reise utenfor Skandinavia.

To varianter

Man må være obs på at et internasjonalt kommer i to versjoner, og at de ulike landene har ulike krav for hvilken versjon som er gyldig hos dem: Den ene versjonen er utstedt etter Genèvekonvensjonen av 1949, og varer i ett år, mens den andre versjonen er utstedt etter Wienkonvensjonen av 1968.

Ulike krav

Selv om de fleste landene aksepterer 1968-versjonen, er det noen land, som Japan og Thailand, som kun aksepterer 1949-versjonen.

Det betyr at selv om ditt internasjonale førerkort har en varighet på tre år, kan noen land nekte deg å kjøre bil der fordi de krever at du har førerkortet som bare varer i ett år.

Pass også på dersom du skal kjøre gjennom flere land – da bør du ha begge versjonene av førerkortet.

Her kan du se en tabell over land og hvilken versjon av førerkortet du må ha der.

Du sparer tid og penger

Jan Ivar Engebretsen i NAF anbefaler alle å skaffe seg et internasjonalt førerkort selv om det ikke er lovpålagt i landet man skal reise til.

– Vi får stadig flere, ferske historier fra medlemmene våre som ikke har fått lov å leie bil i land som Hellas, England og Frankrike. Dette viser at flere land enn man tror er strenge på dette, sier Engebretsen til TV 2.

– Leier du bil i utlandet, og ender opp med å gi den en mikroskopisk skrape på karosseriet, så vil det å ha et internasjonalt førerkort forenkle et eventuelt møte med forsikringsselskapet betraktelig, fortsetter han.

Se hele intervjuet med Jan Ivar Engebretsen i NAF øverst i saken.

Korrupsjonsfelle

Man kan spare seg selv for mange langdryge og kompliserte byråkratiske prosesser ved å ha dette dokumentet i orden, ifølge Engebretsen. Ikke minst kan det redde deg fra å bli lurt:

– Det har skjedd at noen av medlemmene ikke har hatt internasjonalt førerkort i land der det foregår korrupsjon. Da har de følt seg tvunget til å betale seg ut av klemma, forteller Engebretsen.

Forvirrende

En god grunn til å skaffe seg internasjonalt førerkort er at bilutleiefirmaene svært ofte krever dette, og skylder på at forsikringsselskapet må ha det.

Det betyr at selv om landet ikke har en lov om at du som turist må ha internasjonalt førerkort, så er det ofte at utleie- og forsikringsaktørene kan nekte deg å leie bil dersom du ikke har denne dokumentasjonen.

I land som USA, Canada, New Zealand, Kenya, Cuba og Hongkong, rådes turistene sterkt til å skaffe seg internasjonalt førerkort på forhånd.

Her er dokumentet påkrevd

Argentina, Australia, Brasil, Chile, Colombia, Egypt, Filippinene, Gambia, India, Indonesia, Israel, Japan, Kuwait, Malaysia, Mexico, Namibia, Peru, Singapore, Sør-Afrika, Tanzania og Thailand er noen av landene som krever at du har internasjonalt førerkort før du får lov til å kjøre bil der.