PISTOLDUELL: Skyting er fortsatt en viktig del av OL, med en rekke nordmenn i aksjon, men en slik pistolduell - her fra det svenske laget i aksjon i Stockholm i juni 1912 - får vi neppe se igjen med det første. FOTO: IOC/OBS. 1912 / Comité International Olympique (CIO).
PISTOLDUELL: Skyting er fortsatt en viktig del av OL, med en rekke nordmenn i aksjon, men en slik pistolduell - her fra det svenske laget i aksjon i Stockholm i juni 1912 - får vi neppe se igjen med det første. FOTO: IOC/OBS. 1912 / Comité International Olympique (CIO).

drepte duer, klatret i tau og slukket branner:

Her er OL-øvelsene som forsvant

Ikke alle olympiske øvelser har gjort like stor suksess...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Første sommer-OL i den moderne historien ble arrangert i Athen i 1896. Med unntak av tre avlyste sommerleker på grunn av verdenskrigene, har lekene blitt arrangert hvert fjerde år siden den gang.

Mange av øvelsene har vært fast i over 100 år. Men det er ingen hemmelighet at lekene inneholder en rekke øvelser folk flest er middels interessert i.

Utviklingen av den olympiske bevegelsen har resultert i flere endringer på OL-programmet. Siden OLs spede start, har flere øvelser kommet og gått. Mange er forståelig nok ikke med den dag i dag.

Video: Her er OL-grenene som forsvant:

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som beslutter hvilke idretter som skal få være med. For at en idrett skal bli en del av det offisielle programmet, eller i det hele tatt bli prøvd ut i et OL, må den oppfylle en rekke krav. Blant annet kreves det at idretten har nasjonale forbund i 25 land på tre kontinenter.

Sendeskjema for OL i Rio på TV 2 finner man her!

Ofte blir idretten først testet ut som en såkalt «demonstrasjonsøvelse» i et OL, før det blir endelig vedtatt om den skal få være med eller ei.

Blant annet ble ikke curling en offisiell OL-idrett før mesterskapet i Nagano i 1998, til tross for at de hadde vært på prøvelisten tidligere.

Etter suksessen med de første olympiske leker i 1896 så mange sitt snitt til å tilføye nye idretter, slik at de også kunne få være med å kjempe om heder og ære. Flere forskjellige idretter ble da tatt inn som demonstrasjonøvelser i håp om å bli tatt opp.

Her er en liten gjennomgang over sære og mindre sære idretter(?), som enten har vært en del av det offisielle OL-programmet eller med som en demonstrasjonsøvelse.

I videovinduet øverst kan du se glimt fra noen av øvelsene!

17. MAI-STEMNING: Tauklatring sto på det olympiske programmet i 1906. Her fra Aten, der hjemmehåpet Georgios Aliprantis har nådd toppen og tar gull i øvelsen. FOTO: 1906 / Comité International Olympique (CIO)
17. MAI-STEMNING: Tauklatring sto på det olympiske programmet i 1906. Her fra Aten, der hjemmehåpet Georgios Aliprantis har nådd toppen og tar gull i øvelsen. FOTO: 1906 / Comité International Olympique (CIO)

14 meter med hendene
Tauklatring var en del av gymnastikkprogrammet fra OL i Athen i 1896, og overlevde helt fram til sommerlekene i 1932.

Utøverne konkurrerte i å klatre raskest mulig opp et syv-åtte meter langt tau.

Deltagerne måtte fra en sittende stilling på gulvet ta seg opp bare ved bruk av hendene, noe som trolig krevde enorm styrke i overkropp og armer.

I Athen-OL ble det rangert ut fra både tid og stil, men i etterfølgende mesterskap fram til 1932, ble konkurrentene vurdert kun etter tiden.

Bare to utøvere i det første mesterskapet i 1896 klarte å nå toppen, og siden ble lengden kuttet fra 14 meter til mellom sju og åtte meter.

Tauklatring skal visstnok i dag være en relativt populær sport i Tsjekkia, der entusiaster blåste liv i sporten igjen på 90-tallet.

Se utøverne konkurrere i tauklatring i videovinduet øverst!

Gull i tautrekking
På begynnelsen av 1900-tallet var også tautrekking en offisiell idrettsgren på programmet.

Å konkurrere i tautrekking har man trolig gjort i en evighet, og i OL var dette altså en lagkonkurranse man kunne ta gull i.

Reglene kjenner nok de fleste. Det gjaldt å trekke motstanderen over en markert linje.

Hvert lag besto av åtte mann, der en måtte trekke motstanderlaget 1,8 meter over linjen for seier. Om ingen av lagene hadde klart å vinne på fem minutter, ble laget som hadde karret til seg flest meter stående som vinner.

Et blandet svensk-dansk lag stakk av med den første gullmedaljen i 1900. Øvelsen ble tatt av OL-programmet 20 år seinere.

Brant ned hus
Paris-OL (1900) var et mesterskap der flere ulike øvelser ble prøvd ut. Der ble brannslukking holdt som en uoffisiell øvelse i to kategorier, for frivillige og for profesjonelle brannmenn.

Øvelsen gikk ut på å sette fyr på et hus, for så å la et lag slokke det på kortest mulig tid.

Et lag fra Portugal stakk av med gullmedaljen i den frivillige kategorien, mens en gruppe brannmenn fra Kansas sikret USA seieren blant de profesjonelle.

Ikke overraskende ble øvelsen aldri en stor suksess på OL-programmet og har ikke blitt arrangert siden.

Friidrett med lengde- og høydehopp er noen av de eldste og vanligste øvelsene på OL-programmet.

I Paris det året var det også lengde- og høydekonkurranse for firbente, der Dominique Gardères og hesten Oreste hoppet 185 centimeter.

Også fluekasting, luftballongløp, kanonskyting, drageflyging, livredning og svømming i hinderløype sto som prøvegrener det året. De ble heller aldri funnet verdig en plass med videre.

Pistolduell
Ulike skytterøvelser har alltid vært en del av de olympiske leker. Pistolduell er en variant. Den ble arrangert da Stockholm var verter for sommer-OL i 1912.

Mennene som deltok konkurrerte naturligvis ikke mot hverandre, heldigvis, men fyrte i stedet av skuddene mot utstillingsdukker.

PISTOLDUELL: En klassiker fra OL-arkivene. FOTO: IOC.
PISTOLDUELL: En klassiker fra OL-arkivene. FOTO: IOC.

Øvelsen hadde to distanser: 20-meter og 30-meter.

Leon Moreaux fra Frankrike tok gull på korteste distanse, mens Konstantinos Skarlatos fra Helles sikret gull på lengste.

Den cowboy-inspirerte øvelsene var svært populær, og i nyere tid skal entusiaster ha prøvd å få den tilbake på OL-programmet.

Duemassakre
Av de mer bisarre variantene som har stått på en OL-meny finner vi skyteøvelser som involverer duer og reinsdyr. Ja, du leste riktig.

MASSAKRE: Denne herremannen tok del i en historisk henrettelse av levende dyr i OL-sammenheng. Leon de Lunden, seierherren, drepte 21 duer på vei mot OL-gull i 1900. Vi gratulerer ..... FOTO: 1900/ Comité International Olympique (CIO)
MASSAKRE: Denne herremannen tok del i en historisk henrettelse av levende dyr i OL-sammenheng. Leon de Lunden, seierherren, drepte 21 duer på vei mot OL-gull i 1900. Vi gratulerer ..... FOTO: 1900/ Comité International Olympique (CIO)

I 1900 var levende duer blinken til skytterne. Arrangøren slapp dem ut i luften, og oppgaven for deltagerne var enkel: Å skyte flest mulig.

Over 300 duer måtte bøte med livet i konkurransen.

Med en gang en utøver hadde misset på to skudd, var han ute av konkurransen.

Vinneren av konkurranse, belgiske Leon de Lunden, drepte visstnok 21 duer.

Øvelsen var ikke offisielt godkjent av IOC, og deltakerne måtte betale en startavgift for å få delta.

Dette er den eneste øvelsen i OL-historien hvor levende dyr har blitt drept med vilje.

Åtte år senere under OL i London var reinsdyr målet til skytterne, men da satte den olympiske komiteen foten ned og innførte pappskiver i stedet for levende dyr.

Ensom i bassenget
Stuping er en av de eldste øvelsene på sommer-OL-programmet, og ble første gang arrangert i St. Louis i 1904.

Da sto også lengdestuping på programmet. Her skulle deltakerne kaste seg fra kanten på bassenget for så å bare drive så langt de klarte under vann. Den som kom lengst på 60 sekunder, vant.

Det var ikke lov å svømme eller på noen som helst måte hjelpe seg selv i å komme fram under vann.

Det var med andre ord bare tre egenskaper en hadde behov for. Kunne hoppe fra bassengkanten, ligge livløs under vann og å holde pusten i 60 sekunder.

Trolig ikke en veldig publikumsvennlig idrett, og kanskje ikke rart det bare ble med det ene året.

Ensom synkronsvømming fikk flere år i det gjeve OL-selskap. Soloøvelsen kom på programmet i 1984, men ble fjernet etter OL i Barcelona 1992.

Poenget med synkronsvømming er jo å være synkron med laget ditt, derfor gir denne øvelsen kanskje lite mening.

Dette var en gren bare for kvinner. En enslig utøver gjennomførte dansen sin i bassenget og fikk poeng etter samspillet med musikken.

Tomannssykling
Tandemsykling er av de avviklede øvelsene som har vært med lengst.

TANDEMSPRINT: Populær gren som ble fjernet av IOC på 1970-tallet. FOTO: IOC.
TANDEMSPRINT: Populær gren som ble fjernet av IOC på 1970-tallet. FOTO: IOC.

2000 meter sprint sto på programmet fra 1908, 1920 og deretter i lekene fram til 1972.

To personer syklet sammen på tomannssykkelen, på en ovalformet innendørs sykkelbane. En favoritt blant mange TV-tittere, som tross sin lange historie og popularitet ble tatt av programmet.

Polo var også en svært populær idrett under OL, og hadde på finalen i 1936 mellom Argentina og Storbritannia 45 000 tilskuere. Idretten ble arrangert fra 1900 til 1936.

Storbritannia dominerte sporten, og står med tre gull, fire sølv og tre bronse.

Andre idretter som har stått på det offisielle OL-programmet, og som ikke lenger går av stabelen, er enhånds vektløfting, høyde/lengde uten tilløp, eller mer kjente idretter som amerikansk fotball, cricket og lacrosse.

Under sommer-OL i 2012 sto 26 idretter på programmet. Under lekene i Rio de Janeiro (5.-21. august) skal utøverne konkurrere om heder og ære i 28 forskjellige øvelser, noe som er den maksimale grensen for antall idretter. Under årets OL er rugby og golf de nye grenene på programmet.

Se glimt fra øvelsene i videovinduet øverst!

(Kilder: Wikipedia, Mandatory, Aftenposten).