Den selvkjørende elbussen Olli går allerede i rutetrafikk og flere nye ruter kommer til i sommer. 
Den selvkjørende elbussen Olli går allerede i rutetrafikk og flere nye ruter kommer til i sommer. 

Ser du hva som er unikt med denne bussen?

Framtiden er her – akkurat nå.

Det er ikke så lenge siden at selvkjørende fartøyer hørte til fiction og litt godt utviklet fantasi.

På den annen side – den teknologiske utviklingen går i en rasende fart. Så fort at morgendagens teknologi er her allerede i dag. I alle fall er det slik det kan føles enkelte ganger…

Uten bussjåfør

Noe av det aller nyeste og mest banebrytende på teknologifronten akkurat nå er den selvkjørende elbussen Olli. Altså en buss helt uten bussjåfør. Den stopper, plukker opp – og slipper av folk og finner veien selv.

I tillegg er den et svært miljøvennlig transportmiddel, med en liten elmotor på 30 kilowatt som eneste drivkilde.

Og tro nå for all del ikke at dette er fjerne drømmer. For det er det ikke. Det er knallharde fakta. For denne bussen går allerede i rute på offentlige veier i Washington i USA. Senere i år skal den også tas i bruk i både Miami og Las Vegas.

Ved hjelp av 30 forskjellige sensorer plassert på ulike steder på bussen klarer den å analysere trafikkbildet på en slik måte at den kan ta seg fram helt på egenhånd.

– Elbil er en festivaldass på hjul

Rutebuss eller taxi

Enten som en ren rutebuss som går i en fast rute med faste stopp. Den kan også fungere som en slags taxi som plukker deg opp der hvor du befinner deg, etter at du via en app på din smarttelefon har gitt beskjed om hvor du er og hvor du skal.

Når det er sagt så vil det i, i alle fall til å begynne med, være mennesker som overvåker bussene og sjekker hva de til enhver tid gjør.

Olli har plass til 12 passasjerer, den har en marsjfart på ca. 20 km/t, en rekkevidde på snaue 60 kilometer og det tar 4,5 timer å lade den.

Noen biler har fått VELDIG uheldige navn ...

Olli er bare snaut 4 meter lang, men har sitteplass til 12 personer. 
Olli er bare snaut 4 meter lang, men har sitteplass til 12 personer. 

Du kan snakke med bussen

Den er ganske liten, under 4 meter lang, (altså omtrent som en VW Polo) innvendig er den 195 cm høy mellom gulv og tak.

Kjeder du deg på bussturen, kan du også snakke med denne bussen. Du kan spørre om hvor langt det er igjen til stoppestedet, om severdigheter i nærheten, er du sulten kan du spørre den om spisesteder langs ruten. Bussen svarer deg, så klart!

Vi kan vel med dette konstatere at framtiden er her nå.

Les også: Slik kan bilen din se ut om 20 år