TIL FRANKIRIKE: Vegard Breen skal sykle Tour de France.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL FRANKIRIKE: Vegard Breen skal sykle Tour de France. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Bekreftet: Vegard Breen skal sykle Tour de France

– Jeg gleder meg som en unge på julaften, sier Vegard Breen til TV 2.

Nå er det bekreftet fra offisielt holdt at Vegard Breen (26) blir den 15. nordmannen som stiller til start i Tour de France.

– Spent og nervøs
Breens lag, Fortuneo-Vital Concept, skriver tirsdag på sine hjemmesider at nordmannen er tatt ut som en av ni ryttere.

– Det er godt å få det endelig bekreftet. Dette er jo det største, så det er godt å få det ut. De siste dagene og månedene har vært spente og nervøse. Det kommer det sikkert til å være inn mot start også. Jeg gleder meg som en unge på julaften, sier Breen til TV 2.

Gjennom hele sesongen har Breen trent og syklet ritt i håp om å bli tatt ut til sykkelsirkusets største ritt.

26-åringen har hatt en mistanke om at billetten har ligget klar en god stund, men beskjeden kom ikke før for noen dager siden. Nå kan en forventningsfull Breen puste lettet.

– Det blir hardt. Det blir kult. Det blir sikkert mye styr og slit. Det er sikkert noen dager som ikke er så morsomme. Alt i alt er jeg forberedt på tre tøffe uker, sier Breen.

I 2014 fikk Breen sin hittil eneste erfaring med et treukersritt da han syklet Vuelta a Espana for Lotto-Belisol. Han tar med seg noen erfaringer derfra, men regner med at Tour de France blir noe helt annet.

– Forskjellen blir alt styret rundt. Det blir hektisk. Det er sånt som forplanter seg i feltet. Den første uken er alltid stress i Grand Tours, men den første uken i Touren er spesiell. Da må man overleve krasj og være med på krigingen. I den andre uken er det viktig at man har gjort jobben i den første uken for å holde seg frisk og skadefri. I den siste uken begynner det å tære på kreftene, og da er det seg selv man må fighte med, sier Breen.

Kommer til å gå i brudd
Fortuneo-Vital Concept er ett av de fire lagene som har fått «wild card» til Tour de France, og det franske prokontinental-laget har foreløpig tatt ut seks ryttere : Chris-Anker Sørensen, Anthony Delaplace, Eduardo Sepulveda, Pierre-Luc Périchon, Florian Vachon og Breen.

Nordmannens rolle blir å naturligvis å jobbe for laget, men sjansene vil by seg.

– Jeg regner med at vi kommer til å gjøre mye av det samme vi har gjort tidligere i år. Dersom Daniel McLay blir tatt ut, skal jeg sikkert hjelpe ham på etappene der det blir spurt. På fjelletappene blir det snakk om å gå i brudd eller hjelpe Sepulveda. På de mellomharde etappene blir det sikkert brudd. Laget og jeg vil jo vise oss frem, sier Breen.

– Har du sett deg ut noen spesielle etapper?

– Jeg har trent mye i Andorra i det siste, så den mellomharde etappen etter hviledagen kan passe meg bra. Det er en tøff start og avslutningen kan være bra for meg. Men det kommer an på hvor hardt spurtlagene kjører for å samle det på slutten. Det gjelder å finne etappene hvor bruddene går inn, sier Breen.

Utstillingsvindu
Med under to uker igjen til Tour-startskuddet går Nordmandie er de viktigste forberedelsene unnagjort. For Breen går turen til Bodø der han skal sykle både tempo og fellesstart under NM. Deretter venter noen dager hjemme, før laget drar til Frankrike trolig neste onsdag.

Deltakelse i Tour de France er det beste stedet man kan vise seg frem som syklist. Breen, som har to sesonger for profflaget Lotto-Soudal på CV-en, har kontrakt med Fortuneo-Vital Concept ut 2016.

– Det er klart at dette er et av de beste stedene å vise seg frem, så jeg vil benytte meg av det. Men jeg har ikke bestemt meg for å bytte lag neste sesong. Jeg har fått bra med tillit i Fortuneo-Vital Concept og er fornøyd, sier Breen.

Alexander Kristoff (Katusha), Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) og Sondre Holst Enger (IAM) er også klare for Tour de France, som starter 2. juli på TV 2.

 Slik blir Tour de France 2016