Styrkeprøven-ryttere ble holdt igjen av politiet: – Jeg er fly forbanna

Arrangøren legger skylden på en liten gruppering i Oslo politidistrikt.

Med en distanse på 543 kilometer, er det ikke uten god grunn at Trondheim-Oslo kalles «Styrkeprøven». Lørdag ble det imidlertid en langt større styrkeprøve enn vanlig.

Svikt i samarbeidet mellom Oslo politidistrikt og arrangøren av Styrkeprøven førte nemlig til at både servicebiler og syklister ble stoppet og holdt igjen i løpet av rittet - til enorm frustrasjon for både arrangøren og deltakerne.

– Jeg er fly forbanna og har ingenting godt å si om politiet. De har gjort mye for å gjøre konkurransen farlig og mindre rettferdig, sa rittvinner Knut Sande til TV 2 etter målgang.

– Jeg har syklet Trondheim-Oslo i mange år. Jeg har syklet store ritt i utlandet. Politiet har alltid vært en service og ikke et hinder. Denne gangen var det omvendt, og de bidro til å skape trafikkfarlige situasjoner, sier Henrik Oftedal, som opplevde å bli stoppet midt på fjellet og til slutt havnet på tredjeplass.

Stoppet ryttere og servicebiler

Regler og forskrifter tilsier at rytterne ikke har lov til å ha med seg egne følgebiler på veiene. Servicebilene, altså arrangørens egne kjøretøy, har imidlertid dispensasjon til å være med langs løypen. Disse bilene skal hjelpe rytterne gjennom de 543 kilometerne, enten det dreier seg om å ta vare på slitne deltakere eller å sørge for flyt i trafikken.

– Ingen ryttere har lov til å ha med egen følgebil, men som arrangør har vi lov til å ha med servicebil. Det har vi hatt i 50 år, og den tillatelsen har vi fått av Statens Vegvesen, sier Morten Mørk, daglig leder i Styrkeprøven, til TV 2.

Til tross for denne tillatelsen valgte altså politiet å huke inn servicebiler. I tillegg ble også ryttere stoppet langs veien. Oftedal, som til slutt ble nummer tre i rittet og har vunnet Norseman to ganger tidligere, opplevde å bli stående med åtte andre ryttere i kaldt vær og tynn bekledning - midt på fjellet.

– Vi hadde kjørt over fjellet fra Hjerkinn og var på vei ned til Dombås. Da ble vi tatt inn av politiet, som sa at vi ikke kunne kjøre videre før de hadde funnet ut hva som skulle skje. Det var fem-seks grader og blåste åtte meter i sekundet, sier han oppgitt til TV 2.

Politimannen som stoppet gruppen forklarte at årsaken var bruk av følgebiler, selv om det var en av rittets servicebiler som fulgte dem.

– Følgebiler er ikke lov i henhold til rittreglementet. Det var ikke alle som overholdt denne regelen, men det er en helt annen sak. Det som skjedde her er at bilen som faktisk hadde lov til å være der, nemlig arrangørens servicebil, ble stoppet. Det var bilen som skulle sørge for at rytterne var trygge og fikk det vi trengte. I tillegg skapte politiet trafikkfarlige situasjoner ved å ligge rett bak oss, i stedet for å ta bort trafikk foran oss. Politiet sa at de gjorde jobben sin, men jeg vet ikke hvilken jobb det i så fall er, sier Oftedal.

Frustrert arrangør

Overfor TV 2 gir daglig leder i Styrkeprøven, Morten Mørk, uttrykk for at situasjonen har gitt dem og rytterne mye frustrasjon.

– Dette er trist og leit for de som ble rammet av det. Heldigvis var det ikke alle som ble rammet av dette, sukker han.

Mørk mener samarbeidet med politiet stort sett fungerer godt, men at det finnes mindre miljøer i politiet som ikke utviser særlig stor samarbeidsvilje.

– Det er en gruppering i Oslo politidistrikt som tolker regelverket på en helt annen måte enn alle andre, og det er nok det som har blitt utslagsgivende her.

– Man kan ikke alltid utøve myndighetsmakt etter komma og punktum. Det handler også om å bruke skjønn. Innenfor forskriftenes rammer finnes det rom for tolkninger. Vi føler at politiet skal legge til rette for oss og hjelpe oss, men det er lite miljø i Oslo politidistrikt som ikke utviser det skjønnet vi hadde håpet på, fortsetter Mørk.

Rittarrangøren er krystallklar på at de har de nødvendige tillatelsene til å ha servicebiler i traseen. Derfor forstår de ikke hvorfor bilene ble stoppet. Ei heller forstår de hvorfor rytterne ble stoppet.

– Deltakerne som ble rammet er på godt norsk forbanna. De føler seg trakassert og mener selv at de ikke gjør noe galt.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2. Det er ikke Mørk særlig godt fornøyd med.

– Det er veldig leit og trist at de ikke tar seg bryet med å kommentere dette. Jeg synes det er litt arrogant, ettersom vi trenger et samarbeid med politiet. Og det har vi med veldig mange polititjenestemenn rundt omkring, men altså ikke her, sukker Mørk.