Helsepolitikeren (43) gikk ned 22 kilo – ett år senere beviser han at han greide å holde vekten

Sveinung Stensland (H) føler at han ble misforstått da han uttalte at kuren mot overvekt er «å skjerpe seg».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyrepolitiker og fast vara på Stortinget for helseminister Bent Høie, Sveinung Stensland (43), satte mange sinn i kok i fjor sommer da han, ifølge VG, mente at overvektige bare trengte å «skjerpe seg» for å klare å gå ned i vekt.

Uttalelsen har han fått svi for i tida etterpå.

«Politisk» slanking

Det begynte med stortingsmeldingen om folkehelse som ble sluppet i fjor vår, og at Stensland en periode hadde jobbet mye med diabetesproblematikk. Det fikk han til å ønske å gå ned i vekt selv – ikke for helsens skyld, men av politiske grunner:

– Jeg ble motivert til å ta noen grep i mitt eget liv. I kjølvannet av folkehelsemeldingen spurte folk om hva staten hadde tenkt til å gjøre for de overvektige. Jeg ville vise at dette ansvaret ene og alene ligger hos den som skal ned i vekt, sier Stensland.

SLANKET SEG: Helsepolitiker Sveinung Stensland (H) begynte å slanke seg i fjor vår. Slik så han ut i februar 2015. FOTO: Tomin Meling.
SLANKET SEG: Helsepolitiker Sveinung Stensland (H) begynte å slanke seg i fjor vår. Slik så han ut i februar 2015. FOTO: Tomin Meling.

Bevissthet fremfor tvang

Høyrepolitikeren mener at løsningen ikke er å innføre forbud eller avgifter på usunne matvarer, men å bevisstgjøre folk om hva de kan gjøre selv:

– En politisk sannhet er at denne problematikken kan gi gevinst i form av økte avgifter. Men dette tar valgfriheten vekk, og vil ramme de som er mest sårbare. Da er spørsmålet om man skal øke avgiftene og forby alt det man ikke ønsker, eller om man skal appellere til folks sunne og frie vilje, sier 43-åringen.

Små grep

Helsepolitikeren begynte å spise litt sunnere og mindre, og beveget seg litt mer enn han hadde gjort tidligere. Dette var en strategi som både var billig og lite komplisert, ifølge han.

På bare tre måneder klarte Stensland å gå ned 22 kilo. Dagen etter VG-intervjuet besøkte han «God morgen Norge» for å snakke om vektnedgangen og fedmedebatten.

Der ble han utfordret til å komme tilbake etter ett år så seerne kunne se om vekten hadde holdt seg.

Føler seg eksponert

43-åringen fra Haugesund forteller at han føler seg misforstått i kjølvannet av VG-artikkelen.

ETT ÅR SENERE: … og slik ser han ut i dag. FOTO: Hans Kristian  Thorbjørnsen 
ETT ÅR SENERE: … og slik ser han ut i dag. FOTO: Hans Kristian  Thorbjørnsen 

– Alle vet jo hvordan overskrifter blir laget. Jeg sa aldri at overvektige må skjerpe seg, men på spørsmålet om hva kuren mot overvekt var, så svarte jeg at «det handler om å skjerpe seg». Hvis man vil legge om livsstilen, så må man jo være skjerpet, poengterer Stensland.

Han forteller at han ennå opplever å få blikk og oppmerksomhet på gata.

– Jeg føler meg ennå ganske eksponert etter VG-saken. Det føles rart å få så mange blikk etter meg så lenge etterpå.

28 kilo på ett år

Stensland melder om et udramatisk år hvor vekten har holdt seg stabil. Etter siste «God morgen Norge»-besøk har vestlendingen gått ned ytterligere seks kilo. Fra å veie rundt 124 kilo i fjor, veier han i dag cirka 96 kilo.

– Er det fordi du begynte å trene da, eller?

– Nei. Jeg har ikke satt mine bein i et treningsstudio siden jeg var i Forsvaret. Og jeg liker ikke å jogge. Men jeg liker å gå, sykle og svømme. Å bli påtvunget et treningsregime er ikke et liv for meg, forteller 43-åringen.

Møtte mye skepsis

Selv om Stensland ikke har kjent mye frykt for å gå opp i vekt igjen, har omgangskretsen hans vært en god del mindre optimistiske på hans vegne:

– Folk har ledd og sagt til meg at jeg aldri i verden klarer å holde vekta i ett år, og at det bare er et spørsmål om tid før jeg legger på meg igjen. Men nå veier jeg enda mindre enn jeg gjorde etter slankingen i fjor. Det mener jeg beviser at man kan gå vesentlig ned i vekt, uten at man trenger å gjøre drastiske endringer i livet.

Generasjonsskifte

I dag spiser Stensland svært lite sukker, ifølge han selv. Han har kuttet ut nærmest alt av snacks og godteri – varer han mener har endret «image» dramatisk:

– For bare en generasjon siden, da jeg var liten, var godteri og brus forbeholdt høytidene. Nå er det hverdagskost. Man tar seg kanskje en ventepølse på ferjen hjem fra jobb, etterfulgt av en sjokolade. Så blir det kanskje enda en dessert etter et kjapt kveldsmåltid, poengterer han.

Angrer ikke

Høyrepolitikeren føler ikke at han har måttet gi avkall på det som er godt og smakfullt, og ser seg ikke tilbake:

– Det føles helt fantastisk å være lett! Det føles som om jeg har tatt av meg en veldig stor ryggsekk. Og den vil jeg ikke ta på igjen, avslutter 43-åringen.

VG ønsker ikke kommentere Stenslands utsagn.