Tannlegeoperasjonen i 2001 gjorde at Ingrid (53) kommer til å ha konstante, sterke smerter – resten av livet

Det er vanskelig å uttrykke hvor store disse smertene er, forteller den arbeidsuføre 53-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om lag 1,2 millioner voksne nordmenn lider av kroniske smerter. I mange av tilfellene vil smertene vare livet ut, og flere må gi opp viktige deler av livet.

Audun Stubhaug (59) er smertelege og leder av smerteavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Han forteller at mange deler Ingrids skjebne, og må leve med konstante smerter. For andre kommer smertene periodevis.

Felles for disse pasientene er at livene deres endres dramatisk:

– Å ha kroniske smerter går utover arbeidsevnen, søvnen og det sosiale. Det er rett og slett ganske ødeleggende for livsutfoldelsen, forteller Stubhaug.

15 år med smerte

For Ingrid Helsvig Nyman (53) begynte marerittet i 2001 med det som egentlig skulle være et helt vanlig tannlegeinngrep.

– Jeg skulle fjerne en visdomstann, men endte med nerveskade på tre steder under operasjonen. Det utløste sterke, sterke smerter, forteller Nyman.

SMERTE: Alle vil oppleve smerte i løpet av livet. For noen blir den aldri borte. FOTO: Colourbox
SMERTE: Alle vil oppleve smerte i løpet av livet. For noen blir den aldri borte. FOTO: Colourbox

Først trodde 53-åringen at smertene var helt normale, men skjønte fort at noe var galt da smertene spredte seg til nakken og skulderen, og helt ned til livet.

Det ble starten på utallige lege- og spesialistbesøk, og en rekke utredninger.

Årsaker

Det er mange årsaker til at kroniske smerter oppstår: For eksempel kan de komme etter ulykker og operasjoner, fordi deler av kroppen skades – for eksempel etter et hjerneslag.

Kroniske smerter kan også oppstå som ledd i en rekke sykdomsforløp, som for eksempel hvis en lider av multippel sklerose (MS), eller Parkinsons sykdom.

Man kan også få langvarige smerter etter å ha gjennomgått ulike behandlinger, som for eksempel cellegift.

Behandling

Selv om det foreløpig ikke finnes noen kjent behandlingsform som kan fjerne kroniske smerter for alltid, finnes det flere lindrende tilbud.

Smertelegen sier at medikamenter er til god hjelp for mange, mens enkelte operasjoner kan lindre pasientenes smerte. Det finnes også ulike mestringskurs, rehabiliterings- og treningsopphold, og psykologtilbud i flere kommuner.

– For flere hjelper det å lære seg teknikker som kan hjelpe dem med å sove godt, og å leve et liv som er tilpasset smertene, forklarer Stubhaug.

Ubeskrivelig lidelse

En av hovedutfordringene ved å ha konstante smerter er å forsøke å forklare legen hvor store disse smertene er. Den utfordringen har Nyman også møtt.

– Det er vanskelig å formidle til folk hvordan disse smertene oppleves. Men for meg så er det smerter som er brennende, intense og skarpe, sier 53-åringen.

Se hvordan det gikk da legemiddelfirmaet Pfizer festet en smertesimulator på Finn Schjøll! Snutten ser du i videoen øverst i saken.

Utallige legebesøk

53-åringen forteller at smertene er til stede – i større eller mindre grad – hele tida. Men til tross for smertene mener Nyman at hun har vært veldig heldig.

– Mange har lagt stor innsats i å finne problemet. Men det er lite som kan gjøres, og det finnes ingen «quick fix». Men jeg opplever likevel en trygghet i å vite hvor smertene mine kommer fra, forteller Nyman.

Prøvde å jobbe som før

I dag er Nyman 100 prosent arbeidsufør. Hun måtte slutte i jobben i 2005, i en alder av 42 år. Dét var den tøffeste konsekvensen av å ha fått kroniske smerter.

– Det var det verste utfallet for meg: Å være såpass ung, og innse at man ikke kan jobbe mer, sier Nyman, som prøvde å holde seg i arbeid så godt hun kunne etter operasjonen.

Kamp om støtte

Men etter å ha prøvd å ha hjemmekontor noen få timer i uka, innså 53-åringen at hun måtte gi seg. Da begynte «kampen mot NAV», som hun kaller det selv.

– Den knuste meg nesten. De hadde holdt igjen stønadene mine i to år. Heldigvis fikk jeg etterbetaling og uførepensjon etter at familie og venner hjalp meg med å finne en advokat, men for mange uten de ressursene og mulighetene jeg hadde, så må det oppleves ekstra tungt, sier Nyman.

Søvn uten smerte

Ingrid Helsvig Nyman forteller at det bare er noen timer på døgnet hvor hun ikke kjenner smerten:

– Jeg er smertefri når jeg sover. Jeg tar også smertestillende medisiner, og får hjelp av psykolog til å lære meg avspenningsteknikker og bearbeidelse av små og store utfordringer.

53-åringen har latt seg forsone med tanken om at smertene trolig aldri vil forsvinne:

– Selv om det er ting jeg kan gjøre for å lindre smerten, så finnes det ingen kjapp løsning. Det må innsats til på flere områder. Dette må jeg leve med resten av livet, sier hun.

Se hele intervjuet med Ingrid Helsvig Nyman og smertelege Audun Stubhaug i toppen av saken.