STOR UTVIKLING: Mye har skjedd i dopingarbeidet de siste årene, og Rio-OL blir et stort steg i riktig retning i arbeidet med å opprette et uavhengig kontrollorgan for dopingtesting. Foto: AP Photo/Sang Tan, File.
STOR UTVIKLING: Mye har skjedd i dopingarbeidet de siste årene, og Rio-OL blir et stort steg i riktig retning i arbeidet med å opprette et uavhengig kontrollorgan for dopingtesting. Foto: AP Photo/Sang Tan, File. Foto: Sang Tan

Slik skal jukserne tas i Rio-OL

Straffene er strengere, og testingen bedre. Dopingjergerne er bedre rustet enn noen gang før OL i Rio.

Ullevaal (TV 2): Dopingarbeidet har tatt mange steg siden OL i London i 2012, og også OL i Sotsji i 2014.

På et antidoping-seminar på Ullevaal mandag ble det klart at antidopingarbeidet i Rio-OL skal være uavhengig av sportsorganisasjoner - for første gang.

Det er et ledd i arbeidet med å skille bukken og havresekken en gang for alle.

– Dette man har etterlyst

Selve testingen skjer på samme måte, men CAS Antidoping Division erstatter IOC Disiplinary Commision. Dermed får de nå også ansvar for høringer og avgjørelser under OL, i tillegg til restesting av prøver etter OL.

– Det betyr at man får bedre rettssikkerhet for utøverne ved at CAS flytter sin enhet til Rio, der de skal behandler klager og suspensjoner underveis med en egen domstol. Det er første gang man ser dette i OL, og det er jo den store målsettingen på sikt - at man klarer å få et uavnhengig kontrollorgan. Dermed kan WADA (Det internasjonale antidopingforbundet) fungere som et rent tilsynsorgan for å sjekke at reglene følges, sier TV 2s juridiske ekspert Randi Gustad.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, holdt et innlegg på seminaret der han legger vekt på viktigheten av nettopp et uavhengig kontrollorgan.

Endringen vi ser vil komme i Rio er et steg i riktig retning for å skille testing og kontroll en gang for alle.

– Å opprette et eget testingbyrå er nødvendig, for å skille testingen fra særforbundene. Det er også viktig å innføre en bedre maktfordeling i idretten, for uten maktfordeling er det heller ikke et demokrati. For mange steder der det er omdømmehensyn og interessekonflikter som bestemmer hva som skal gjøres, ikke hensynet til utøverne, sa Solheim.

Tredobling av antall EPO-tester

Under Rio-OL skal nærmere 7000 dopingtester gjennomføres, og 1700 av de testene skal analyseres for å avdekke bruk av EPO.

Det er en tredobling sammenlignet med antallet EPO-tester i London-OL. Slike analyser er dyre, og viser at det er avsatt økte midler til å gjennomføre arbeidet med større tyngde.

På fredag konkluderte utvalget til det Internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF), med norske Runde Andersen i spissen, at russisk friidrett bør utestenges fra OL i Rio.

Tirsdag kommer det endelige svaret fra IOC om russiske friidrettsutøvere får delta i Rio-OL eller ikke, men det er overraskende hvis de går imot innstillingen fra IAAF.

Heller ikke russiske friidrettsutøvere som ikke er tatt i doping får delta. Gustad mener det er en riktig beslutning.

– Man går ikke lenger etter enkeltutøvere og enkeltprøver, men bakmennene og systemet. Det er sjelden jeg er for en kollektiv bestraffelse, men arbeidet som er gjort av Rune Andersen og hans gruppe er så grundig at jeg mener det er riktig. Samtidig håper jeg at IOC vil respektere IAAFs beslutning, understreker Gustad.

IOC-president Thomas Bach kom med en uttalelse etter IOCs styremøte søndag der han går langt i å si at de vil støtte avgjørelsen.

Den endelige avgjørelsen faller likevel ikke før tirsdag.

Dette er unikt for Rio-OL:

 • Antidopingarbeidet i Rio skal være uavhengig av sportsorganisasjoner. CAS Antidoping Division erstatter IOC Disiplinary Commision, og får nå ansvar for høringer og avgjørelser under OL. I tillegg til re-testing av prøver etter OL.
 • Det blir en tredobling av antall EPO-tester sammenlignet med London-OL.
 • Sannsynligvis blir det også mulig å teste for gendoping i Rio. Noe som er revolusjonerende, for det har tidligere aldri vært mulig.
 • Det skal være en døgnåpen lab, for å raskere kunne analysere prøver under mesterskapet.

Dette er endringene fra tidligere OL:

 • For Norges del har doping blitt kriminalisert.
 • Straffene er økt fra to til fire års utestengelse, ved bruk av doping.
 • Foreldelsesfristen er økt fra åtte til ti år. Dermed kan prøver lagres og re-testes opptil ti år etter de opprinnelig ble tatt.
 • Det lagres ikke lenger bare blodprofiler, men også steroidprofiler og veksthormonprofiler.
 • Større fokus på etterforskning, undersøkelser og varsling.
 • Det er utviklet bedre instrumenter for testing.
 • Nye langtidsmetabolitter for å avdekke flere anabole steroider.
 • Nye biomarkører som kan avsløre bruk av veksthormoner.
 • Biologisk pass kan også avdekke mistenkelige prøver som kan undersøkes videre.
 • Nytt EPO-dokument og forbedret metode.
 • Laboratoriene har implementert nye analysemetoder for peptidhormoner.