Ingen kjøper flere enn oss nordmenn

Dette er verdensrekorden du kanskje ikke visste om.

Ingen er mer glade i takboksen enn nordmenn, ifølge bransjeoversikter. 
Ingen er mer glade i takboksen enn nordmenn, ifølge bransjeoversikter. 

Vi nordmenn er et folkeferd som er glade i å dra på tur – og har med oss mye. Derfor kjøper vi SUV-er og stasjonsvogner i hopetall.

Men det stopper ikke der. For selv om vi ofte har praktiske og store biler, så er det heller ingen som slår oss på antall takbokser.

Bare i år vil vi kjøpe mellom 20.000 og 25.000 takbokser til bilene våre. Det er verdenesrekord, med klar margin. I tillegg bruker vi dem mer enn alle andre også.

Nordmenn velger også litt andre modeller enn det som er vanlig ellers i Europa.

– Vi foretrekker lavtliggende bokser. I andre land er det mer etterspørsel etter kortere, høyere og mer romslige bokser. Behovet for å frakte ski kan forklare noe, men det handler nok også om at vi ønsker å gi bilen et tøft, aerodynamisk utseende, sier sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL), i en pressemelding.

Hørt den om svensken som ble sjef for Lada..?

Norge på topp

– Salget har ligget høyt lenge, men har flatet ut de siste årene, til tross for rekordhøyt bilsalg. Levetiden på en boks er lang, så markedet kan midlertidig være litt mettet, sier Gro Bøhlerengen, avdelingsleder for bilrekvisita hos importøren og utstyrsleverandøren Rodin & Co A/S.

Men med en anslått snittpris på om lag 6.500 kroner vil vi allikevel bruke cirka 150 millioner kroner på takbokser i år.

Litt under halvparten av omsetningen skjer på nybilmarkedet. Hos Volkswagen bestiller rundt 11 – 12 prosent av kundene takboks som ekstrautstyr når de kjøper ny personbil, ifølge informasjonssjef Anita Svanes i Møllergruppen.

– Norge er helt spesielt i så måte. Andelen hos oss er nok dobbelt så høy som i Sverige. Norge er takboks-landet, både når det gjelder kjøp og bruk, sier Svanes.

Har naboen ny bil? Det er ikke så rart!

Sikkerheten viktig

Svart er den desidert vanligste fargen, men det selges også en del sølv, titan og hvit. Blant de mer bilinteresserte er det også en del som bestiller spesiallakkering i bilens farge. Packline, Skiguard og Thule er de vanligste merkene.

– Uansett valg av merke og modell er det viktig å tenke sikkerhet ved montering og bruk. Kontroller lasteholderne og boksens fester før sommerens ferietur, og stram til ved behov, sier Arild Hansen i Autobransjens Leverandørforening.

Når feriebagasjen pakkes bør tunge gjenstander holdes unna taket, og under transporten er det viktig at boksen er forsvarlig lukket og gjerne låst, ifølge Hansen.

– Når man pakker er det dessuten viktig å tenke totalvekt, og i vognkortet står det hva den maksimalt kan være. På ferietur med full bil er det mange som tangerer vektgrensen, og kanskje tipper over, uten å være klar over det.

Les også: Sitter du slik når du kjører? Det kan være livsfarlig!