Tvillingene Maia og Ragna (20) klare for å representere Norge i ny OL-klasse for kvinner

For første gang får kvinner delta i seileklassen 49erFX i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seilerne Ragna og Maia Agerup (20) har sikret seg OL-plass og er klare for å kjempe i toppen.

Damenes unge alder til tross er de ikke redde for de mer rutinerte seilerne, og har vunnet både junior NM og junior VM.

– Det er første gang båten vi seiler med er i OL. Det er veldig spennende fordi vi vet alle er like ferske som det vi er. Så selv om vi er veldig unge, har ingen kommet lenger enn det vi har, forteller Ragna.

I 49erFX-klassen konkurrerer man i en tomannsbåt. Den har et kult design og er veldig rask. Faktisk en av de raskeste båtene i hele OL.

– Båten går opp til 20-25 knop, og da går det fort! Med litt bølger i tillegg, er det noen ganger vi må spenne hjelmene, ler Maia.

Flyttet til Australia

Da Ragna og Maia bare var åtte år gamle begynte de med seiling.

– Etter hvert som vi ble bedre, ble det mye gøyere også, forteller Ragna.

Som 12-åringer flyttet jentene til Australia sammen med foreldrene.

– Australia er et seil-mekka i forhold til hjemme i Norge, hvor vi har flere måneder uten seilbare forhold fordi det er for kaldt. Vi seilte hver dag og det er da man blir bedre, og det er da det blir gøy også, forteller Maia.

OL har vært en fjern drøm for tvillingene og de har måttet jobbe hardt for å nå den. Da Maia fikk skulderen ut av ledd for to år siden var det en tung periode for søstrene.

– Da sesongen begynte hadde vi flere måneder uten seiling. Da går man glipp av mye. Man må ha noen nedturer for å komme opp igjen, sier Maia.

Ulike tvillinger

Maia er kjent i familien for å være omsorgsfull og for å ikke ta noen avgjørelser som ikke er overveid. Det er også viktig for tvillingsøsteren, som er rormann og «sjefen» på seilbåten.

– Det er viktig at jeg har Maia, for hun godtar de valgene jeg tar, selv om de kan være dårlige for eksempel, smiler Ragna.

– Vi har snakket med foreldrene deres, og du har rykte i familien for å være ganske tøff? Hørt rykter om at du har fiket til en italiener?

– Ja! Det var i optimist-dagene da jeg var kanskje 10 år, og var like kompetitiv da som nå. Og han jukset! Han prøvde å dra meg bakover for å få seg selv framover. Da slo jeg til ham med rorkultforlengeren. Det var veldig effektiv!