Nordmenn sikrer seg altfor dårlig når de kjøper bruktbil, det gir mange frustrasjoner i etterkant. Tall fra NAF viser at hele 15 prosent av oss kjøper bil usett, bare fire av ti har skriftlig kontrakt. Illustrasjonsfoto.
Nordmenn sikrer seg altfor dårlig når de kjøper bruktbil, det gir mange frustrasjoner i etterkant. Tall fra NAF viser at hele 15 prosent av oss kjøper bil usett, bare fire av ti har skriftlig kontrakt. Illustrasjonsfoto.

60.000 bruktbilkjøpere tar en råsjans – hvert år

Det angrer mange på i etterkant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å kjøpe bil er for de fleste av oss den nest største investeringen vi gjør, bare slått av boligkjøp.

Da skulle man vel også tro at dette er noe man bruker god tid på, i forkant av kjøpet. Men slik er det slett ikke.

I en ny undersøkelse fra NAF framgår det at hele 15 prosent av de 400.000 som kjøper bruktbil hvert år, gjør det usett. Det tilsvarer hele 60.000 bilkjøp!

Ikke overrasket

Samtidig viser det seg at hele fire av ti bruktbilhandler skjer uten kontrakt. Da er det kanskje ikke så rart at konfliktsaker om bil er på topp i statistikken, både hos NAF og hos Forbrukerrådet.

– Jeg er dessverre ikke overrasket over disse tallene, slik har det nemlig vært lenge. Men dette er et betydelig problem. Svært mange bilkjøpere blir direkte lurt, og opplever mange og kostbare problemer i etterkant av kjøpet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Bruktbil: Det kan være dumt å kjøpe en bestselger

Altfor godtroende

Frustrerte bruktbilkjøpere er blant dem som ofte ber om hjelp på hans ekspertjeneste "Spør Benny" her på Broom. I mange tilfeller er det dessverre lite å gjøre i etterkant.

– Uten kontrakt, blir det som regel ord mot ord. Det vet mange selgere å benytte seg av. Da skal det mye til å vinne fram. Det blir også fort både langvarige og kostbare prosesser, det vegrer mange seg naturlig nok mot. Dessverre er mange bilkjøpere altfor godtroende. De handler på impuls og tenker ikke over alt som kan gå galt, mener Benny.

– Mange bilkjøpere har grunn til å føle seg lurt

Mest mulig skriftlig

– Hva er ditt beste råd til de som skal kjøpe bruktbil?

– Det er å være godt forberedt og bruke tid. Punkt én er en skriftlig kontrakt. Jeg anbefaler også å ha så mye som mulig av dialogen med selger skriftlig. Da har man noe håndfast å vise til, hvis det blir uenigheter i etterkant. Det er en selvfølge at man faktisk prøver bilen før kjøp. Sjekk også historikken. Har bilen servicehefte? Når var den siste inne til service, og hvor lenge er det til neste EU-kontroll? Hvis man selv ikke har peiling på bil, er det lurt å rådføre seg med noen som har det. Og husk at en tilstandsrapport fra verksted eller en NAF-test er gull verdt, sier Benny og legger til:

– De tryggeste kjøpene gjør du som regel fra en merkeforhandler. Da har bilen gjerne både tilstandsrapport og garanti. Du må regne med å betale litt mer for disse bilene, men da får du altså en "forsikring" på kjøpet. I motsatt ende er kjøp fra privatpersoner. Her kan du også spare mye penger, kontra å kjøpe fra forhandler. Men til gjengjeld er det da ekstra viktig å være på vakt og sjekke mest mulig før du slår til og kjøper bilen.

LES OGSÅ: Ble lurt trill rundt av bruktbilselger