Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petit choux (runde) eller eclairs (avlange) på fransk - kjært barn har mange navn.
Denne deigen må kokes før den stekes!

Gode råd:
Følg oppskriften, vær nøyaktig når du måler og veier opp ingrediensene, følg fremgangsmåten og du er sikret et vellykket resultat.

Vannbakkels

Dette trenger du:

  • 5 dl vann
  • 1/4 ts salt
  • 250 g smør
  • 250 g hvetemel
  • 6 vanlige egg, evt. 5 store egg
VANNBAKKELS: En luftig og fin dessert som ikke er altfor mektig.  Foto: TV 2
VANNBAKKELS: En luftig og fin dessert som ikke er altfor mektig.  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Finn frem alle råvarene.
Mål og vei opp alle ingrediensene nøyaktig.

Smør et stekebrett med smør og dryss med litt hvetemel, eller dekk med bakepapir.

Kok opp vannet under lokk, ikke la det koke så lenge at vannet fordamper.
Tilsett salt og smør, og smelt i det kokende vannet.
Hell alt hvetemelet i vannet på en gang, under stadig omrøring!
Rør godt til det blir en jevn klump.
Kasserollen skal stå på middels varme.
Når deigen er rørt godt sammen, "svi" deigen på alle kanter i 1 min. ved sterk varme. (Uten at deigen skal ta farge.)

Ha deigen over i en arbeidsbolle og rør inn eggene, ett av gangen.
Vent med å tilsette neste egg før det første er rørt helt inn.

Fyll røren i en sprøytepose med en stor stjerneformet tipp.
Sprøyt røren ut som roser på stekebrettet, eller bruk to spiseskjeer og sett røren på stekebrettet.

Steketemperatur: 200 grader.
Tid: 30-45 min. (avhengig av størrelsen).
Det er viktig at vannbakkels ikke tas for tidlig ut av ovnen, da vil de falle sammen.
Stek i varm stekeovn, på midterste rille.
Pass på å ikke åpne stekovnsdøren de første 20 min., stek til vannbakkels er lette og luftige.

Avkjøl på rist.

Vannbakkels kan fylles med vaniljekrem eller krem. For eksempel krem smakt til med vanilje eller 1-2 ss sterk kaffe, og frisk frukt.
Kakene kan drysses med melis eller glaseres med melis eller sjokolade glasur.

Tips - spises best med en kakegaffel.