VENTER: En afghansk mann med hans barn i registreringskø på den gamle flyplassen i Aten i Hellas. Antallet flyktninger er rekordhøyt. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/AFP PHOTO
VENTER: En afghansk mann med hans barn i registreringskø på den gamle flyplassen i Aten i Hellas. Antallet flyktninger er rekordhøyt. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/AFP PHOTO Foto: Louisa Gouliamaki

Rekordmange er på flukt i verden

Nye tall viser at 65 millioner mennesker er på flukt i verden. Det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall fra Flyktninghjelpen viser at 65,3 millioner mennesker er på flukt i verden.

Det er 13 ganger så mange som bor i Norge, tre ganger befolkningen i Skandinavia.

Halvparten av de 65,3 millionene er barn.

Det samlede tallet er ny rekord, og en økning på ti prosent i forhold til året før. Ved inngangen til 2015 var 59,5 millioner mennesker på flukt.

– Vi har aldri registrert et høyere antall. Det er tre ganger Skandinavias befolkning. Vi må huske at dette er enkeltindivider, dette er mennesker som har måttet forlate alt de eier og har, og som i øyeblikket lever i uvisshet, sier kommunikasjonsrådgiver Tiril Skarstein i Flyktninghjelpen til TV 2.

Nå advarer de mot å stå å se på.

– Regjeringer verden over er preget av handlingslammelse og ansvarsfraskrivelse, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

– Vi må bli flinkere til å løfte mennesker ut av flyktningstatistikken, og tilby løsninger som gjør at menn, kvinner og barn som har lagt på flukt fra krig og konflikt kan gjenoppta normale liv, sier Egeland.

– Flyktningbarn skutt og drept på tyrkisk grense

Flyktinghjelpen: – Flere må bidra

Mandag er verdens flyktningdag. Flyktningsaken har blitt den desidert mest omtalte i Norge etter borgerkrigen i Syria brøt ut, og tusenvis av mennesker kom til Norge for å søke beskyttelse fra krigsherjingene.

Mange syriske flyktninger prøver å komme seg over Middelhavet i båter, andre prøver å nå trygghet ved å komme seg gjennom Tyrkia. Senest søndag kom nyheten om at tyrkiske grensevakter skjøt og drepte åtte syriske flyktninger som forsøkte å ta seg over grensen. Blant dem var fire barn, ifølge den syriske eksilgruppen SOHR.

BER OM HANDLING: Flyktninghjelpens kommunikasjonsrådgiver Tiril Skarstein mener at politikere bør handle for å gi flyktninger beskyttelse. FOTO: JON EIRIK OLSEN/TV 2.
BER OM HANDLING: Flyktninghjelpens kommunikasjonsrådgiver Tiril Skarstein mener at politikere bør handle for å gi flyktninger beskyttelse. FOTO: JON EIRIK OLSEN/TV 2.

Minst 60 syriske flyktninger er ifølge SOHR drept av tyrkiske grensevakter hittil i år, men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nekter for at det blir skutt mot syriske flyktninger og hevder at det bare blir åpnet ild mot væpnede smuglere som forsøker å ta seg over grensa, ifølge NTB.

Det aller største antallet er flyktninger fra Syria og innad i Syria, men det er også mennesker fra Afghanistan, og vi ser en stor økning i antallet mennesker på flukt innad i Jemen, sier hun.

Andre land enn Syria

11,7 millioner av flyktningene kommer fra Syria, men det borgerkrigsherjede landet står for en brøkdel totalt sett.

Situasjonen i land som Somalia, Kongo og Afghanistan har sendt millioner av mennesker på flukt.

– Diplomater og politikere mislykkes med å løse langvarige konflikter i Afghanistan, Somalia og Kongo, sier Egeland.

Flyktninghjelpen skiller mellom flyktninger til andre land, mennesker som venter på behandling av sine asylsøknader og internt fordrevne flyktninger.

Av det totale antallet på 65,3 millioner er 21,3 millioner av disse flyktninger som har dradd til et annet land, 3,2 millioner venter på behandling av sine asylsøknader og 40,8 millioner er fordrevet innad i eget land.