Fikk OL-drømmen knust av Thorirs sjokkplan – så kom et nytt sjokk

Pernille Wibe var langt nede etter OL-uttaket.

OSLO (TV 2): Det har vært stor spenning knyttet til håndballjentenes OL-uttak. Thorir Hergeirsson hadde kun 14 billetter å dele ut, og det var ventet at flere stjerner ville bli vraket.

Det ble de også. Verdensmester Stine Skogrand må vike for rutinerte Linn-Kristin Riegelhuth Koren, mens Kathrine Lunde tar tilbake keeperplassen fra Silje Solberg, som kun får være med til Brasil som reserve.

Men landslagssjefens største overraskelse, kom i en helt annen posisjon:

Heidi Løke blir eneste linjespiller i OL.

– Heidi har de to siste mesterskapene spilt 95 prosent i angrep og 90 prosent i forsvar, så vi har valgt å frigjøre andre plasser, sa Hergeirsson til TV 2 etter at troppen var offentliggjort.

Det betyr at regjerende verdensmester Pernille Wibe, samt Kari Brattset, vrakes.

– Det er en stor skuffelse. OL vært en veldig stor drøm. Det er tungt akkurat nå, forteller en tydelig preget Wibe når TV 2 møter henne hjemme i Oslo.

– Det kom som et sjokk

TV 2 kunne tidligere denne uken avsløre at bakspiller Mari Molid ble testet som linjespiller under landslagssamling i Portugal. Hergeirsson avslørte at det kunne være en idé å ha med Molid som flerposisjonsspiller, til tross for at hun aldri har spilt på streken.

Både Wibe og Brattset uttrykte samtidig at de fortsatt regnet med det var de to som kjempet om linjeplassen bak Løke, og TV 2s håndballekspert, Randi Gustad, mente det ville være for risikabelt å kun sende Heidi Løke som ren linjespiller til OL.

Men landslagssjefen, som hadde med seg tre linjespesialister til VM i desember, velger altså å kun ta med Løke til Brasil.

– Det kom som et sjokk. Jeg har fått indikasjoner på at de skulle ha med to linjespillere, og at det var Kari og jeg som kjempet om den andre plassen, forteller Wibe, som føler seg fintet ut av landslagsledelsen.

– Ja, man gjør jo det. All respekt til Heidi, for hun kan spille 60 minutter, men hvis det skulle skje noe, skulle man jo ønske at de foretrakk å ha en linjespiller som backup.

– Det blir mye press på Heidi Løke, men det er hun vant til, så det er jeg minst bekymret for! Så lenge hun holder seg skadefri skal dette går bra, men det er gambling å ha reserven hjemme i Norge, som eventuelt må fly ned når de spiller annenhver dag, mener Gustad.

Og det er altså Molid, som først og fremst er med som forsvarsspesialist, som må trå til når Løke trenger en sjelden hvilepause.

– Mari har ofte vært med som en overgangsspiller og løst den rollen veldig godt. Hun er spillklok, vet hvor og når sperrene skal komme, og er robust. Som flerposisjonsspiller og med korte oppgaver på linja, er hun meget godt egnet, mener Hergeirsson, som også har tatt med bakspilleren Emilie Hegh Arntzen, som ikke har vært i en norsk mesterskapstropp siden 2014, i troppen fremfor en ekstra linjespiller.

Det andre sjokket

Som om det ikke var nok å få OL-drømmen knust, fikk Wibe enda en smertefull beskjed før hun forlot landslagssamlingen.

Marit Malm Frafjord er førstereserve på linjeplass!

– Det var sjokk nummer to, at jeg da blir reserve nummer to, sier Wibe.

Malm Frafjord ga seg på landslaget etter OL-gullet i 2012, men skal i hemmelighet ha meldt sin interesse for Hergeirsson i vår.

– Pernille har vært ute med skade lenge og begynte først å trene i slutten av mai. Hun har gjort en fantastisk jobb, men det strekker ikke til. Hun er ikke der vi trenger henne. Vi vet hvilket nivå Marit holder, så det blir rekkefølgen om noe skulle skje med Heidi, utdyper islendingen.

– Jeg kunne vel ønske hun hadde vært med på samling og at det hadde vært en med rettferdig konkurranse mellom oss, sier Wibe.

– Wibe og Brattset har vært på samling etter samling, og nå blir danket ut av en bakspiller som ikke har vært med siden 2014, og ikke minst en strekspiller som har vært ute av landslaget siden 2012, sier Gustad.

– Her er landslagsledelsen vågale. De satser – det skal de ha.