KAN GÅ VIDERE: Både Portugal og Østerrike kjemper om avansement fra Gruppe F. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
KAN GÅ VIDERE: Både Portugal og Østerrike kjemper om avansement fra Gruppe F. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG Foto: Francisco Leong

Slik avgjøres det hvem som går videre i EM

Før siste runde i gruppespillet er det bare Ukraina som er utslått.

Søndag kveld starter siste runde i gruppespillet i EM.

Frankrike, Italia og Spania er allerede videre, uansett hva som skjer i de siste kampene.

Men ytterligere 13 lag skal videre til åttedelsfinalene.

Her er en liten oversikt over hvordan de ulike lagene kan ta seg videre.

Skillekriterier ved poenglikhet:
1. Flest poeng i kamper internt.
2. Målforskjell i kamper internt.
3. Flest scorede mål i kamper internt.
4. Dersom det er flere enn to lag likt, og to eller flere fortsatt står likt etter skillekriterier 1-3, så brukes disse kriterier om igjen, men bare på de lagene som fortsatt står likt.
5. Totalmålforskjell i alle kamper.
6. Flest scorede mål i alle kamper.
7. Disiplinærstatistikk. Færrest disiplinærpoeng oppnådd i gruppespillet.
8. UEFA-koeffisient.

Gruppe A:
Frankrike og Sveits spilte 0-0 og tok de to første plassene. Frankrike er videre som gruppevinner.

Albanias slo Romania og er nummer tre. De har tre poeng og -2 i målforskjell. Det kan gi dem en plass blant de fire beste treerlagene.

Gruppe B:
England leder gruppen og trenger ett poeng mot Slovakia for å sikre seg avansement. Med seier er de sikret gruppeseieren.

Wales er i øyeblikket nummer to på innbyrdes oppgjør mot Slovakia. Dersom England ikke taper for Slovakia, så er waliserne videre med uavgjort mot Russland. Dersom England taper og Wales spiller uavgjort, vil waliserne være nummer tre i gruppen på innbyrdes oppgjør mot England.

Slovakia er gruppevinner med seier over England og er videre som toer med uavgjort dersom Russland slår Wales.

Russland må slå Wales for å ha håp om avansement. Men er da avhengig av at det ikke blir uavgjort mellom England og Slovakia. Vinner England er Russland uansett nummer to med seier. Taper England, så kan det bli målforskjell, antall kort eller UEFA-koeffisienten som avgjør.

Gruppe C:
Tyskland leder gruppen på bedre målforskjell enn Polen, og trenger uavgjort mot Nord-Irland for å gå videre. Seier vil sikre dem gruppeseieren, så fremt Polen ikke vinner med flere mål enn dem.

Polen er videre uansett resultat dersom Tyskland slår Nord-Irland. Før siste kamp er de ett mål bak Tyskland. Dersom de vinner med flere mål over Ukraina enn Tyskland slår Nord-Irland med, så er de puljevinner.

Nord-Irland må slå Tyskland for å komme blant de to beste, hvis ikke så blir de uansett nummer tre.

Ukraina er det eneste laget som ikke har mulighet til å gå videre før siste runde. Skulle de slå Polen og Nord-Irland tape, så vil de uansett komme bak nordirene på innbyrdes oppgjør.

Gruppe D:
Spania er allerede klar for åttedelsfinale, men vil nok unngå tap for Kroatia slik at de er sikret gruppeseieren.

Kroatia kunne også vært klar for sluttspillet, men rotet seg bort i sluttminuttene mot Tsjekkia. Dermed kan tap for Spania sende dem ut av EM. Med seier vinner de gruppen. Uavgjort sikrer dem andreplassen.

Tsjekkia kan ta seg videre med uavgjort mot Tyrkia, men da skal de være heldige med resultatene i de andre gruppene for å bli blant de fire beste treerne. Med seier kan de gå forbi Kroatia dersom kroatene taper for Spania, og vil trolig også sikre dem en plass blant de beste treerne.

Tyrkia har bare en ting å håpe på, og det er seier over Tsjekkia og en plass blant de fire beste treerne.

Gruppe E:
Italia er gruppevinner uansett resultat mot Irland i sin siste kamp, noe som gjør at italienerne garantert kommer til å spare spillere.

Belgia trenger uavgjort mot Sverige for å ta andreplassen i gruppen. Skulle de tape har de en mulighet til å bli blant de beste treerne.

Sverige må vinne over Belgia. Gjør de det, så er de nummer to i gruppen.

Irland kan også ta seg videre, men bare om de slår Italia. Dersom både Irland og Sverige vinner, vil målforskjell avgjøre hvem som blir nummer to og tre av de to nasjonene.

Gruppe F:
Ungarn leder gruppen i øyeblikket, og vil gå videre som gruppevinner med seier over Portugal. Uavgjort kan også gi dem gruppeseier, så fremt Island ikke slår Østerrike med tre mål og går forbi på bedre målforskjell.

Island er klar for åttedelsfinale med seier over Østerrike, og kan altså også bli gruppevinner. Dersom Ungarn slår Portugal, så vil uavgjort også være nok for islendingene med tanke på å ta andreplassen. Dersom Ungarn - Portugal ender uavgjort, vil Island og Portugal ende opp med like mange poeng og lik målforskjell. Da vil antall scorede mål avgjøre. Er det også likt, så er det kortene som avgjør. Før siste kamp har Island pådratt seg fire gule kort mot Portugals to.

Portugal er videre med seier over Ungarn, og tar da førsteplassen i gruppen så fremt ikke Island vinner med flere mål enn dem mot Østerrike. Med uavgjort må de score flere mål enn Island, som også spiller uavgjort for å gå videre.

Østerrike må slå Island, og da er de nummer to så fremt ikke Portugal slår Ungarn. Da er de bak Ungarn på innbyrdes oppgjør. Men med fire poeng vil de trolig være blant de fire beste treerlagene.