Slik forsøker europeerne å sjarmere britene til å bli

Kysser seg gjennom byer og gater for å få britene til å forstå at de er verdsatt i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag er skjebnedag for Europa slik vi kjenner det.

Britene går til valgurnene for å stemme over om de skal forbli eller forlate EU.

De siste meningsmålingene har vist dødt løp mellom EU-tilhengerne og motstanderne, og ingen tør derfor å spå utfallet av folkeavstemningen.

Steile fronter

Storbritannias statsminister David Cameron advarer på det sterkeste britene mot å feste lit til EU-motstandernes påstander om at landet vil være bedre tjent med å stå utenfor unionen.

Nigel Farage og hans UK Independence Party vil sette Storbritannia tilbake og splitte, snarere enn forene, skriver Cameron i et innlegg i avisen Sunday Telegraph.

Londons tidligere borgermester, Camerons partikollega Boris Johnson, er ikke enig, og skriver i The Sun at torsdagens folkeavstemning er en mulighet britene bare vil få en gang i livet, til å kunne endre Storbritannia til det bedre.

Europa sender kyss til britene

Søndag har flere tusen mennesker i Roma, Berlin, Paris og London samlet seg for å sende kjærlighet til britene for å vise at de ønsker at de skal bli i unionen.

– Det er en symbolsk handling. En kyssekjede som starter i Roma, via Berlin, Paris og London. Vi vil sende kyss og kjærlighet til Storbritannia i denne vanskelige tiden etter drapet på Jo Cox, og også i den avgjørende uken forut hvor de skal bestemme om de fortsatt vil være en del av EU, sier en av arrangørene i Roma til Reuters.

Valgthriller i Storbritannia

Se video av kyssekjeden øverst!

Erna Solberg: – De vil ikke like det

Mange britiske EU-mostanderne peker til Norge, og hvor godt vi har klart oss uten EU-medlemskap. Men statsminister Erna Solberg (H) er en av mange som advarer britene mot å tenke slik.

Det er stor forskjell på hvilken innflytelse Norge og Storbriannia har mulighet for å ha i EU-systemet, og Solberg hevder at Norge betaler en høy pris for å stå utenfor.

Dersom britene stemmer for å forlate EU under folkeavstemningen 23. juni, vil de bli overrasket, mener Solberg.

– De kommer ikke til å like det, sier hun i et intervju med nettstedet Politico.

Høyre går fortsatt inn for norsk EU-medlemskap, men Solberg medgir at partiet er i utakt med nordmenn flest ettersom meningsmålinger viser at bare rundt 18 prosent nå ønsker medlemskap.

Valgkamp avlyst etter drap

Både Cameron og Johnson hadde planlagt massemønstringer søndag, men valgte å avlyse disse som følge av drapet på Labour-politikeren Jo Cox.

Cox var i likhet med Cameron en varm tilhenger av fortsatt EU-medlemskap, men det er uklart om drapet på henne vil føre til endringer i opinionen.

Dødt løp

Ifølge en meningsmåling Opinium har utført for den britiske avisen The Observer sier nå 44 prosent at de vil stemme for fortsatt EU-medlemskap, mens like mange sier at de vil stemme for utmeldelse, skriver Reuters.

I en tilsvarende måling for én uke siden sa også 44 prosent at de ville stemme for fortsatt EU-medlemskap, mens 42 støttet utmeldelse.

(NTB/TV 2)