Dette har alle basketballspillere drømt om

Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers har vunnet tre kamper hver i NBA-finalene. Det betyr at alt skal avgjøres i kamp syv.

Se kamp 7 Golden State-Cleveland kl. 02.00 natt til mandag på TV 2 Sumo og Sportskanalen

10 sekunder igjen og Frederik Gnatts lag ligger under med to poeng.

10, 9, 8

Gnatt vil ha ballen og får den rett over midtbanen.

7, 6, 5

Gnatt vinker vekk lagkameratene, vil avgjøre selv her.

4, 3, 2

To sekunder igjen, Gnatt driver - nå skal det avgjøres.

1

Gnatt skyter over forsvarspilleren.

Kamphornet uler.

Svisj. Gnatt har gjort det. Gnatt har vunnet NBA. For en spiller, for en utrolig scoring.

Dette er en scene som har skjedd utallige ganger. På Bønes skole i Bergen. På basketballkurven faren min hang opp utenfor huset jeg vokste opp i. I mange, mange forskjellige haller. Nesten alle som har spilt basketball har vært gjennom den samme rutinen. Også Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers-spillerne. Dette er rett og slett det man drømmer om som barn.

Presset på meg da jeg tok det "avgjørende" skuddet på Bønes skole var ikke enormt. Bommet jeg ble det gjerne noen ukvemsord, jeg skyldte kanskje på dommeren (ja, selv om det ikke er dommere der er det faktisk mulig), det kan godt hende at det var en feil med kampuret. Uansett så åpnet det seg alltid en mulighet til å ta skuddet og sekvensen om igjen om jeg bommet.

Hvem takler presset?

Den luksusen vil ikke Warriors og Cavaliers-spillerne ha natt til mandag. Når hoppballen kastes i luften litt over kl. 02.00 så er det hele NBA-sesongen som står på spill. Presset vil være enormt. Det er den ultimate alt eller ingenting-kampen i basketball.

Når NBA-finalene går til en syvende kamp sier det seg selv at mye står på spill. Men sjeldent er det faktisk så mye som står på spill som i år.

Golden State Warriors feide gjennom grunnserien og vant 73 av 82 kamper. Den beste grunnserien noensinne. Taper Warriors vil den historiske sesongen bety lite. Som i en sykkelsprint er det ingen som bryr seg om hvem som blir nummer to i NBA. Ingen som bryr seg om hvem som vant grunnserien i et gitt år. Alt handler om å vinne NBA-tittelen. I tillegg har lagets superstjerne, Stephen Curry, hatt en noe tung finaleserie.

Curry, som har satt fyr på NBA denne sesongen og som ble kåret til NBAs mest verdifulle spiller for andre året på rad, har måtte tåle kraftig kritikk for sitt spill i finalene. Curry har ikke truffet på skuddene sine slik vi er vant til å se ham. I tillegg har Curry slitt i forsvar. For ett år siden vant Warriors finalene, men Andre Igoudala ble kåret til finalens beste spiller. I NBA-sammenheng er det ekstra status å vinne MVP-kåringen i finalene og i amerikanske medier er det blitt skrevet mye om presset Curry har på seg for å også bli kåret til finaleseriens beste spiller.

Kan James gjøre det igjen?

Presset Curry har på seg blekner likevel i forhold til presset Cleveland Cavaliers' stjernespiller LeBron James er under. Årets finaleserie er James' syvende, i de seks tidligere står James med to seire og fire tap. "King James" er en av tidenes beste spillere, men er samtidig blitt kritisert for å ha tapt så mange finaleserier. Da Golden State Warriors vant kamp fire og gikk opp i ledelsen 3-1 i kamper hadde James en svak kamp.

James fikk massiv kritikk og debatten om hva et tap vil ha å si for James' ettermæle. James svarte med å spille fantastisk i de to neste. Både i kamp fem og kamp seks scorte James 41 poeng. I tillegg til herlige pasninger og fantastisk forsvar og ledet laget til to seire. Og dermed utlignet Cavaliers til 3-3 i kamper.

Tre ganger tidligere har et lag kommet tilbake fra 1-3 i NBA-finaler og utlignet til 3-3, men alle tre gangene tapte laget som utlignet den avgjørende kamp syv. Cleveland kan altså skape historie om de vinner nattens kamp. Golden State på sin side kjemper for at deres historiske sesong faktisk skal være gjeldene.

Drømmescenario

Med to seire på rad er momentum nok i favør Cavaliers, men Warriors har hjemmebanefordelen. Alle spillerne har vært der før. I sitt eget hodet. De har skutt det avgjørende skuddet utallige ganger på forskjellige kurver, for forskjellige lag. I natt skal de gjøre det for første gang i en virkelig kamp syv i NBA-finalen.

Vel, utenom LeBron James da. Han spilte en avgjørende kamp syv i 2013 mot San Antonio Spurs. Og James scorte 37 poeng da han ledet sitt Miami Heat til seier. Kan han gjøre det igjen, eller blir det Curry som får heve trofeet for andre året på rad.

Skal du se en basketballkamp i ditt liv er det denne. Det vil bli dramatikk. Det vil bli høydepunkter. Helter vil bli skapt og drømmer vil bli knust. Alt som er fantastisk med basketball og idrett generelt er pakket inn i en kamp for evigheten.

Om du må legge deg tidlig og stå opp eller bare holde deg våken så er anbefalingen uansett: Skru på Sportskanalen eller Sumo kl. 02.00. Sett på kaffen. Og kos deg. Du vil ikke angre.