MYSTISK FORMASJON: Lokalbefolkningen ser på dette krateret som en portal til mellom- og underverdenen. FOTO: Google Earth
MYSTISK FORMASJON: Lokalbefolkningen ser på dette krateret som en portal til mellom- og underverdenen. FOTO: Google Earth

Mystisk sibirsk krater åpner «portene til underverdenen»

Forskere har funnet 200.000 år gammel jord i det oppsiktsvekkende krateret som blir dypere og dypere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Befolkningen i den lille byen Batagai, i Verkhojansk-distriktet i Sibir, forteller at de hører voldsomme drønn fra det som omtales som «underverdenen».

Overtro

Siden 60-tallet har en voldsom avgrunn åpnet seg like sørøst for byen, og det vokser og vokser, ifølge Siberian Times.

Mange av de lokale jakutiene som bor i regionen er redde for å nærme seg stedet lydene kommer fra. De tror på en oververden, en mellomverden og en underverden, og ser på krateret som en portal til disse.

Krateret er nå over tre kilometer langt, og opp til 100 meter dypt på det dypeste. Forskere har funnet 200.000 år gammel jord eksponert i krateret, noe som kan avsløre hemmeligheter fra jordens fortid.

Global oppvarming

Man har også kommet litt nærmere en forklaring på hvorfor krateret åpnet seg.

På 60-tallet ble et stort område ryddet for skog på grunn av veiutbygging. Det var da jorda begynte å synke sammen. Siden har den sunket litt og litt. Forskere mener også at den globale oppvarmingen har satt fortgang i prosessen. Når permafrosten smelter, kollapser bindeleddet som holder de ulike lagene sammen.

Krateret vokser med ca 15 meter hvert år.

Viktig forskning

Området har blitt svært viktig for enkelte klimaforskere som undersøker hva mindre permafrost kan bety for jordsmonn og planter.

– Dette prosjektet har gitt oss muligheten til å sammenligne lignende data fra Grønnland, Kina og Antarktis, sier den britiske professoren Julian Murton fra Sussex University til russiske journalister.

Han sier han er overrasket over hvor stort krateret er. De ulike jordlagene er perfekt eksponert slik at det er lett å datere tilbake til de eldste lagene helt til 200.000 år tilbake.

Forskerne har tatt prøver av jordsmonnet og vil finne ut hva slags planter som vokste her på gitte tidspunkt. De har allerede funnet to interessante funn. To jordlag som er flere tusen år gamle, viser perioder der temperaturen har vært like høy som nå. Til og med varmere.