REGNBUENS FARGER: I dette bildet fra februar 2014 protesterer homofile og lesbiske kenyanere mot Ugandas holdning til homofili utenfor den ugandiske høykommissæren i Nairobi, Kenya. De har på seg masker for å være anonyme, ettersom homofili også er ulovlig i Kenya. FOTO: BEN CURTIS/AP PHOTO
REGNBUENS FARGER: I dette bildet fra februar 2014 protesterer homofile og lesbiske kenyanere mot Ugandas holdning til homofili utenfor den ugandiske høykommissæren i Nairobi, Kenya. De har på seg masker for å være anonyme, ettersom homofili også er ulovlig i Kenya. FOTO: BEN CURTIS/AP PHOTO Foto: Ben Curtis

Kenya: Analundersøkelse som bevis for homofili er lovlig

Kenyansk høyesterett slo ned på to homofile menns forsøk i å få bukt med analundersøkelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kenyansk høyesterett har opprettholdt bruken av analundersøkelser for å bevise legningen til en mistenkt, skriver USA Today.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch har engasjert seg i kampen, der de mener at analundersøkelser går imot menneskerettighetene og bør klassifiseres som tortur.

Retten hadde en annen oppfatning.

– Jeg finner intet overtramp av menneskelig verdighet, retten til privatliv og frihet fra klagerne, sier høyesterettsdommer Mathew Emukule i høyesteretten i Mombasa i Kenya.

FN: – Medisinsk ubrukelig undersøkelse

Å være homofili er ulovlig i Kenya, og kan straffes med opptil 14 år i fengsel, ifølge USA Today.

I bevisføringen mot homofile brukes HIV og Hepatitt B-tester, så vel som resultater fra analundersøkelser.

Slike undersøkelser er medisinsk ubrukelige, ifølge kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Disse undersøkelsene beviser ingenting, de oppnår ingenting annet enn å ydmyke og nedverdige mennesker som er sett på som «moralske utskudd», sier Neela Ghoshal, seniorforsker på LGBT-rettigheter i Human Rights Watch, ifølge LGBTQ-nettstedet Pink News.

Sonde inn i endetarmen

Etter to menn ble arrestert i Kenya i februar 2015, og mistenkt for å praktisere homofili, måtte de gå igjennom tvungen undersøkelse av endetarmen.

Undersøkelsen, hvor medisinsk personell setter en sonde inn i endetarmsåpningen, skulle bevise at de to mennene var homofile.

– Tvungne analundersøkelser av menn mistenkt for likekjønnede forhold er avskyelig, og bryter med forbudet mot tortur og nedverdigende behandling etter internasjonal lov. De bør ikke få lov til å fortsette med dette. Det er også absurd fordi myndighetene ikke har noe med å bevise eller motbevise homofil aktivitet under samtykke. Det er et brudd på retten til privatliv, sier regiondirektør i Øst-Afrika Muthoni Wanyeki hos Amnesty International i en pressemelding.

Mennene kan fortsatt få straff for homofil praksis.

Syv land bruker slike analundersøkelser

Kenyas visepresident sa i fjor at det ikke er rom for homofile mennesker i deres land.

Sammen med Kenya brukes analundersøkelser for å bevise homofili også i Kamerun, Egypt, Tunisia, Turkmenistan, Uganda og Zambia.

I disse dager arrangeres festivalen Oslo Pride som feirer seksuelt mangfold gjennom ti dager med arrangementer som kulminerer i den fargerike paraden i Oslo lørdag 25. juni.