Skal man stå parkert lenge kan en bot være det billigste alternativet. I alle fall en stund til. Illustrasjon: Scanpix/Newspress.
Skal man stå parkert lenge kan en bot være det billigste alternativet. I alle fall en stund til. Illustrasjon: Scanpix/Newspress.

Jo – det kan være billigere å få bot enn å betale parkering

– Jeg tror noen spekulerer i dette.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo, har lest en sak hos dere denne uka der det står at det faktisk kan være billigere å få en parkeringsbot enn å betale avgift, hvis man står lenge nok. Hvordan kan det egentlig henge sammen, sikker på at dere har skjønt dette rett? Hilsen Gunnar.

Benny svarer:

Hei Gunnar! Jeg skjønner godt at du stusset litt over dette, det gjorde også vi i redaksjonen da vi diskuterte denne saken. Men det er faktisk riktig: I dag er nemlig systemet slik at du bare kan få én bot for feilparkering. Hvis du står på betalingsparkering og da bare lar bilen stå videre, kan du i realiteten spare penger, etter at det du skulle betalt i parkeringsavgift overstiger boten.

Nå blir det dyrere å bare la P-boten ligge

Mange steder koster det jo som kjent flesk å stå parkert. Dermed er nok ikke dette så vanskelig å få til i praksis, hvis man er litt utspekulert.

Jeg vet ikke hvor stort dette problemet er i praksis, men jeg har selv observert noe lignende flere ganger. Utenfor Broom-kontorene på Karl Johansgate er det nemlig gateparkering hvor man bare har lov til å stå i 30 minutter. Men der har jeg flere ganger sett biler stå i mange timer, med bot under viskeren. Jeg tviler på at bileierne bare har glemt tiden, for å si det sånn. Jeg tror noen spekulerer i dette.

Uansett: Dette smutthullet blir tettet igjen når det snart kommer helt nye regler rundt parkering og bøter. Står man parkert på et sted over tre døgn, skal prisen for de tre døgnene legges til det boten koster. Og da kan det fort bli kostbart! De nye reglene åpner også for borttauing av biler som har fått bot. Med andre ord: Det gjelder å passe seg!

Les også: Er dyr bil et godt sjekketriks?

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Men du må altså være klar over at det ikke nødvendigvis er noen veldig billig bil å eie.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: