PASS PÅ SYKKELEN: En god regel er å låse både ramme og hjul fast i et rekkverk eller lignende. Ifølge forsikringsbransjen ble det erstattet 11.895 sykler til en verdi av 69 millioner kroner i fjor. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe / TV 2
PASS PÅ SYKKELEN: En god regel er å låse både ramme og hjul fast i et rekkverk eller lignende. Ifølge forsikringsbransjen ble det erstattet 11.895 sykler til en verdi av 69 millioner kroner i fjor. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe / TV 2

forsikring dekker mindre enn du tror:

Sykkeltyveri kan koste deg tusenvis av kroner

Har du en dyr sykkel, får du neppe igjen pengene med mindre du har ekstra forsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange slår seg til ro med at innboforsikringen dekker tapet om sykkelen blir stjålet. Men innboforsikringen har klare begrensninger og er som regel begrenset oppad til 10.000 kroner.

Har du en litt fet sykkel eller kanskje en ny elsykkel, vil du altså ikke få dekket tapet om sykkelen blir borte.

Forskjell hjemme og på jobb

Om sykkelen blir stjålet mens den er parkert på jobb, skole eller butikk, er det enda mindre å hente. Mange forsikringsselskaper har en øvre erstatningsgrense på 5000 kroner om sykkelen blir borte mens du er på jobb. Trekk fra egenandelen, så blir det ikke veldig mye igjen å kjøpe ny sykkel for.

– Forsikringsbransjen har vært litt for dårlig til å følge med på det som skjer på sykkelveiene. Det har vi gjort noe med nå, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Han viser til at sykkelvanene har endret seg sterkt de siste 15-20 årene. Tidligere hadde folk nokså like brukssykler. Nå har mange konkurransesykler verdt titusener av kroner til terreng eller landevei.

Som en bilforsikring

If er et av selskapene som tilbyr egen forsikring for tohjulingen. Her er også vilkårene oppdatert så forsikringen dekker batteri og drivverk på elsykler. If har gått for en løsning hvor sykkelforsikring er en del av innboforsikringen, mens mens andre selskap som Tryg tilbyr egen sykkelforsikring.

– Det blir som kaskoforsikring på bilen, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg.

– Har du en sykkel til 50.000 og bare innboforsikring, vil du få igjen 10.000 minus egenandel på 3000 om sykkelen blir stjålet fra garasjen. Har du sykkelforsikring, får du igjen hele summen minus egenandelen, forklarer Steen.

Bøylelås er best

Anbefalingen er at folk som eier en sykkel som er verdt mer enn 10.000 kroner, vurderer egen forsikring på tohjulingen. Arvid Steen råder uansett folk til ikke å bruke den dyreste sykkelen til og fra jobb eller skole.

– Og husk å ta med en skikkelig lås på turen, helst en kraftig bøylelås, sier Steen.

Rammen og bakhjulet bør låses fast til et stativ eller en stolpe. Bruk gjerne en egen lås til forhjulet. Parker sykkelen der mange folk ferdes, og ikke la sykkelen stå ute om natten.